Wielka zmiana w szkołach od 2026 r. Jeden obiad w tygodniu będzie inny
Ministerstwo Zdrowia planuje zmiany w przepisach dotyczących żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach. Od września 2026 r. jeden obiad tygodniowo ma być roślinny. Nie wszystkie dzieci spożywają produkty odzwierzęce, a na pełnowartościowy, roślinny obiad nie mogły do tej pory liczyć.

W skrócie
- Ministerstwo Zdrowia zapowiada wprowadzenie w pełni roślinnych obiadów w szkołach co najmniej raz w tygodniu.
- Nowe przepisy mają na celu poprawę dostępności alternatyw dla dzieci, które nie spożywają mięsa ani nabiału.
- Zmiany obejmą prawie 7 milionów uczniów oraz liczne placówki w całej Polsce.
- Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu
Ministerstwo Zdrowia planuje wprowadzenie w pełni roślinnego obiadu w szkołach i przedszkolach. Na razie projekt rozporządzenia zakłada serwowanie bezmięsnego posiłku co najmniej raz w tygodniu. Zmiany miałyby dotyczyć ponad 6,8 mln dzieci i młodzieży uczęszczającej do blisko 36 tys. placówek oświatowych w Polsce.
Wielkie zmiany na polskich stołówkach. Wegański obiad w szkole
Decyzja jest przełomowa, bo o braku dostępu do zdrowej roślinnej żywności w polskich szkołach mówi się od dawna. Apele do ministry zdrowia Izabeli Leszczyny pojawiły się już rok temu, problem zgłaszano też do Rzecznika Praw Obywatelskich.
W kwietniu 2024 r. RPO Marcin Wiącek zwrócił uwagę, że młodsze pokolenia wybierają coraz częściej posiłki bezmięsne, a także te w 100 proc. roślinne.
Organizacja Green REV Institute zaznacza, że plan jest ambitny, ale na jego sukces trzeba poczekać do chwili wdrożenia. "Dopóki nie zobaczymy zmodyfikowanego projektu rozporządzenia - nie wiemy, co faktycznie trafi do szkół" - komentuje plany resortu organizacja Green REV Institute.
Ministerstwo Zdrowia opublikowało także raport informujący o wprowadzeniu zmian w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży. Zgodnie z dokumentem od 1 września 2026 r. wszystkie polskie szkoły, przedszkola oraz placówki opiekuńczo-wychowawcze miałyby serwować co najmniej raz w tygodniu w pełni roślinny obiad przygotowany na bazie nasion roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola czy ciecierzyca - bez dodatku produktów odzwierzęcych.
"Wprowadzenie pełnowartościowych roślinnych posiłków w szkołach to znacznie więcej niż tylko dbanie o zdrowie. Jest to również inwestycja w edukację, która uczy dzieci podejmowania świadomych i odpowiedzialnych wyborów żywieniowych, korzystnych zarówno dla nich samych, jak i dla planety" - mówi Patrycja Homa, prezeska Fundacji ProVeg.

Planowane rozporządzenie resortu zdrowia zawiera ponadto następujące zmiany:
- w dni, w które serwowane jest mięso lub ryba, należy zapewnić osobom niespożywającym produktów odzwierzęcych alternatywną potrawę roślinną, w szczególności na bazie nasion roślin strączkowych,
- co najmniej dwa razy w tygodniu zupy należy przygotowywać na wywarach warzywnych,
- dopuszczalna sprzedaż napojów roślinnych i roślinnych alternatyw produktów mlecznych wzbogaconych w wapń i witaminę B12 oraz spełniających limity cukru, tłuszczu i soli,
- należy ograniczać potrawy smażone i promować produkty sezonowe, lokalne oraz ekologiczne.
Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia dyrektor placówki może ustalić, w porozumieniu z radą rodziców, szczegółową listę produktów dopuszczonych do sprzedaży lub stosowania w ramach żywienia zbiorowego. Od rodziców i kierownika placówki może więc zależeć menu przygotowane dla dzieci.
Rekomendacje (rządu - red.) wpisują się w założenia diety planetarnej i mają na celu promowanie zdrowych nawyków żywieniowych, a także profilaktykę chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy choroby układu krążenia









