Jesz ten mleczny produkt? Prozdrowotna właściwość bakterii
Naukowcy z Brigham udowodnili, że spożywanie tej rzeczy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na jeden z typów nowotworu jelita grubego. Jest to… jogurt. Wystarczy jeść go raz lub dwa razy w tygodniu, by wyeliminować raka. Badania nad tymi zależnościami trwały aż 3 dekady!

Już od dawna naukowcy badają związek pomiędzy dietą a zdrowiem. Jak informowaliśmy na łamach portalu, to, co jemy, ma znaczenie dla każdego aspektu naszego zdrowia, w ogromnej mierze dla naszej kondycji psychicznej. Wiele badań potwierdza związek między tym, co się je, a np. zdrowiem psychicznym. Z kolei zespół naukowców prowadzony przez dr n. med. Shuji Ogino z Wydziału Patologii w Brigham wykazał, że długotrwałe spożywanie jogurtu raz-dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na jeden z typów raka jelita grubego. Okazało się, że tajemnica tkwi w bakterii.
Jesteś tym, co jesz
Badaniom nad rakiem przyświecała jedna idea - odkrycie zależności pomiędzy stylem życia, nawykami żywieniowymi a zachorowalnością na złośliwe nowotwory.
Od dawna uważa się, że jogurt i inne fermentowane produkty mleczne są korzystne dla zdrowia przewodu pokarmowego
Naukowcy wykorzystali dane z dwóch amerykańskich badań - Nurses Health Study (NHS) i Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Badania objęły odpowiednio ponad 100 tys. pielęgniarek i 51 tys. pracowników służby zdrowia. Uczestnicy byli obserwowani od 1976 r. w przypadku NHS i od 1986 r. w przypadku HFPS. Odpowiadali na pytania zawarte w specjalnych kwestionariuszach - dotyczyły czynników związanych ze stylem życia i wyników choroby. Pytania dotyczyły m.in. średniego dziennego spożycie zwykłego i smakowego jogurtu, a także innych produktów mlecznych.
Według artykułu opublikowanego na łamach Gut Microbes, naukowcy nie zaobserwowali istotnego związku między długotrwałym spożyciem jogurtu a ogólną częstością występowania raka jelita grubego, ale zaobserwowali związek w przypadku guzów dodatnich pod względem występowania jednej bakterii.

Jedna mała bakteria
Tajemnica tkwi w Bifidobacterium - gatunku bakterii występującej w jogurcie. Badanie wykazało, że gatunek bakterii był dość powszechny: około 30 proc. pacjentów z rakiem jelita grubego miało wykrywalne Bifidobacterium w tkance guza.
Wskaźnik częstości występowania nowotworu był o 20 proc. niższy u uczestników, którzy spożywali co najmniej dwie porcje jogurtu tygodniowo. Ten niższy wskaźnik był spowodowany niższą częstością występowania raka jelita grubego dodatniego pod względem Bifidobacterium - rodzaju raka jelita grubego występującego po prawej stronie jelita grubego.
Naukowcy wysuwają hipotezę, że długotrwałe spożywanie jogurtu może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego poprzez zmianę mikrobiomu jelitowego, w tym Bifidobacterium. Zauważają jednak, że aby wyciągnąć ostateczne wnioski, potrzebne są dalsze badania łączące w sobie podstawową wiedzę i badania dotyczące zdrowia populacji.