Tych owoców i warzyw nie jedz zimą. Mogą być całe w chemii
Oprac.: Natalia Charkiewicz
Jedzenie owoców i warzyw jest istotną częścią zbilansowanej diety. Wbrew pozorom należy jeść je z głową. Szczególnie warto zwracać uwagę na owoce i warzywa zimą. Niestety, nie wszystkie nam służą - mogą być nafaszerowane pestycydami. Należy unikać tych warzyw i owoców zimą.
Jak donosi portal wiadomosci.wp.pl nie wszystkie owoce i warzywa są bezpieczne do spożycia zimą. Niektóre z nich, szczególnie te pozasezonowe, mogą nam zaszkodzić. Są spryskane różnymi chemikaliami, by jak najdłużej zatrzymać świeżość.
Jakich owoców i warzyw nie jeść zimą?
Żyjemy w czasach, w których mamy ogromny wybór warzyw i owoców - półki uginają się w sklepach, supermarketach czy na bazarkach. W środku zimy bez problemu dostaniemy, np. świeże truskawki. Niestety, ale niektórych produktów lepiej nie kupować. Okazuje się, że niektóre warzywa i owoce negatywnie wpływają na nasze zdrowie.
Jak donosi portal kobieta.interia.pl szparagi są uprawiane w sztucznych warunkach (w doświetlanych szklarniach) oraz obficie nawożone. Szparagi zimą są wiotkie i włókniste. Warto postawić tzw. zimowe szparagi - skorzonerę. Warto też zwrócić uwagę na pomidory i ogórki. Zimą są wodniste i pozbawione smaku. Uprawiane w sztucznie oświetlonych szklarniach zawierają znacznie mniej cennych wartości odżywczych. Są sztucznie nawożone, a chemikalia mogą źle wpływać na naszą gospodarkę hormonalną czy trawienną. Szpinak i sałata mają tendencję do kumulowania pestycydów. Mogą zawierać dużo azotanów. Warto też dwa razy zastanowić się, zanim kupimy zimą truskawki. Sprowadzane są z daleka - m.in. z Maroka i Grecji. Są naszprycowane konserwantami, by mogły przetrwać transport. Truskawki są wodniste, gąbczaste i pozbawione smaku.
Czy rozpoznasz te owoce?
Najzdrowszy owoc to warzywo
Zimą warto postawić na kiszonki, warzywa korzeniowe, takie jak buraki czy marchew, oraz owoce np. jabłka. Jak ostatnio informowaliśmy to pomidor został wybrany najzdrowszym owocem według Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC). Wbrew temu, co uważa sporo osób, pomidor to tak naprawdę właśnie owoc, a nie warzywo.
Czy pomidor to owoc, czy jednak warzywo? To pytanie może wywołać niemałą burzę. Z naukowego, botanicznego punktu widzenia jest to typowy owoc. Te powstają bowiem z kwiatów, zaś warzywa wyrastają z innych części rośliny, najczęściej z korzenia. Pod tym kątem pomidor jest więc owocem.
Mimo tego roślina ta uważana jest powszechnie za warzywo. Tak przyjmuje, chociażby Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług oraz znakomita większość sklepów, rolników czy kucharzy. Wytrawny smak pomidora oraz fakt, że doskonale sprawdza się on m.in. w sałatkach, kanapkach i daniach obiadowych zadecydował, że traktujemy go jak warzywo.