Jemy je codziennie. Wypadły właśnie z listy zdrowego jedzenia, to wstrząs
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zaktualizowała pojęcie “zdrowe jedzenie”. Po blisko 30 latach urzędnicy wykreślili z listy część żywności, dodając do niej inne. Wszystko w odpowiedzi na narastający kryzys związany ze zdrowym i zrównoważonym odżywianiem w Stanach Zjednoczonych.
Stany Zjednoczone od lat zmagają się z problemami i chorobami związanymi z dietą. Jak donosi serwis sciencealert.com statystyki pokazują jak palący jest ten problem: 77 proc. Amerykanów przekracza zalecane spożycie tłuszczów nasyconych, 63 proc. przekracza limity spożycia cukrów, a aż 90 proc. spożywa zbyt dużo sodu. Z kolei prawie 80 proc. dzieci nie je produktów mlecznych, owoców i warzyw.
„Choroby związane z dietą, w tym choroby serca, nowotwory i cukrzyca, są główną przyczyną niepełnosprawności i chorób w Stanach Zjednoczonych oraz przyczyniają się do tego, że Ameryka ma najniższą średnią długość życia wśród dużych krajów o wysokich dochodach” - powiedział w rozmowie z portalem Jim Jones, urzędnik FDA.
Nowe pojęcie zdrowej żywności
Według Agencji Żywności i Leków, produkty spożywcze określane jako „zdrowe” muszą zawierać znaczną ilość jednej lub więcej grup produktów spożywczych zalecanych w wytycznych żywieniowych FDA, takich jak warzywa, białka, nabiał lub zboża. Muszą również mieścić się w określonych limitach zawartości tłuszczów nasyconych, sodu i dodanych cukrów.
Jak podkreśla Claudine Kavanaugh z FDA nie wszystkie tłuszcze są sobie równe - „skupiano się na obniżeniu wszystkich tłuszczów. Obecnie nacisk kładzie się na redukcję tłuszczów nasyconych, jednocześnie uznając korzyści zdrowych tłuszczów”. Oznacza to, że awokado, orzechy, nasiona, ryby o wysokiej zawartości tłuszczu, czy jaja i oliwa z oliwek kwalifikują się teraz jako „zdrowe”. Z kolei słodkie przekąski owocowe, mocno słodzone batony, wzbogacone płatki śniadaniowe oraz jogurty i poncze owocowe o wysokiej zawartości cukru – które wcześniej zasługiwały na etykietę “zdrowe” – teraz już nie są. FDA wykreśliło także popularne na całym świecie białe pieczywo, a dodało równie popularnego łososia.
Ponadto informowaliśmy już, że naukowcy udowodnili prozdrowotne właściwości kawy. Od lat kawa jest poddawana badaniom naukowym - od złożonego składu, po wpływ na nasze zdrowie. Jedno jest pewne: kawa dobrze wpływa na mikrobiom w naszych jelitach.