Reklama

Owady i ich zaskakujące właściwości. Są doskonałym pożywieniem i nawozem

Owady są nie tylko doskonałym źródłem białka dla ludzi, ale także - w postaci nawozu - mają niezwykle pozytywny wpływ na rośliny. Wykorzystanie ich resztek do nawożenia pól stymuluje pożyteczne drobnoustroje glebowe i promuje zrównoważone uprawy. Piszą o tym naukowcy na łamach „Trends in Plant Science”.

  • Owady mogą być doskonałym źródłem substancji odżywczych i służyć jako świetny nawóz - przekonują naukowcy. 
  • Badacze są też zdania, że insekty będą w przyszłości jednym z najlepszych źródeł pożywienia. 
  • Owady są dużo wydajniejsze w hodowli niż tradycyjna żywność. Można z nich produkować dużo więcej białka niż np. z wołowiny. 

Dr Marcel Dicke z Uniwersytetu Wageningen w Holandii wraz z kolegami dokonał przeglądu korzyści płynących z wykorzystania odpadów powstałych podczas produkcji żywności i pasz z owadów do promowania zrównoważonych upraw. Badacze stwierdzili, że takie podejście poprawia wzrost roślin, ich zdrowie, czynniki związane z zapylaniem oraz odporność.

Reklama

Resztki z produkcji owadziej żywności dzielą się na dwa główne rodzaje: są to wylinki, czyli egzoszkielety pozostawione po linieniu, oraz tzw. frass, będący mieszanką owadzich odchodów i nieskonsumowanych przez insekty resztek pokarmu.

Jak smakują owady? Zbadają to wrocławscy studenci

Doskonały nawóz z owadów

Okazuje się, że nawożenie gleby wymienionymi powyżej resztkami sprzyja wydajności i zdrowiu upraw. Odchody owadów są bogatym źródłem azotu - składnika odżywczego o kluczowym dla wzrostu roślin znaczeniu, który jest jednak dość rzadki w większości gleb, dlatego tak powszechnie dodaje się go do nawozów syntetycznych. Natomiast egzoszkielety owadów są bogate w chitynę, polimer trudny do strawienia dla większości organizmów.

"Istnieje jednak zestaw bakterii, które potrafią metabolizować chitynę. Ta sama grupa bakterii wzmacnia odporność roślin na choroby i szkodniki. Kiedy więc do gleby dodawane są owadzie wylinki, populacja lubiących się nimi żywić pożytecznych mikroorganizmów wzrasta, co przynosi korzyści uprawom" - opowiada dr Dicke.

Dicke oraz jego zespół uważają, że zastosowanie w rolnictwie produktów ubocznych hodowli owadów może być ważnym krokiem w kierunku wytwarzania żywności w tzw. obiegu zamkniętym. Oznacza to produkcję generującą bardzo małe ilości odpadów. Jak wyjaśniają autorzy omawianej publikacji, w systemie takim owady są karmione odpadami z upraw lub produkcji żywności, po czym same stają się pokarmem dla ludzi. Następnie ich pozostałości wykorzystuje się do przyspieszenia wzrostu kolejnych upraw. I cykl się powtarza.

Ewolucja wyprzedza nasze potrzeby. Owady zaczynają pochłaniać plastik

Owady to przyszłość żywności?

Jak przypomina dr Dicke, owady są wydajniejsze w hodowli w porównaniu z bardziej tradycyjnym inwentarzem. Do wyprodukowania jednego kilograma wołowiny potrzeba około 25 kilogramów trawy; ta sama ilość trawy pozwala wyprodukować dziesięć razy więcej wysoko przyswajalnego białka z owadów. Wynika to z wyższego współczynnika konwersji insektów oraz z tego, że nawet 90 proc. masy ich ciała jest jadalne, w przeciwieństwie do zaledwie 40 proc. nadającej się do spożycia masy krowy.

Naukowcy planują kontynuować swoje badanie pod kątem potencjału wylinek do zwalczania szkodników. Ich zdaniem bakterie trawiące chitynę z owadzich odchodów mogą działać jako zabezpieczenie dla roślin, rozkładając patogenne grzyby i czyniąc roślinę bardziej odporną na szkodniki. "Wcześniejsze badania wykazały, że drobnoustroje związane z korzeniami pomagają roślinom chronić się przed chorobami. My chcemy zbadać, czy korzenie roślin mogą wykorzystywać obecność drobnoustrojów także do lepszej obrony przed szkodnikami" - mówi Dicke.

"Wykazano, że dodatki do gleby zawierające chitynę promują wzrost roślin. A także, że wzbogacanie gleb owadzimi odchodami dostarcza roślinom azotu i innych składników odżywczych, co zwiększa ich biomasę i wartość odżywczą. Oba te nawozy mogą być ważnym czynnikiem w promowaniu wzrostu roślin" - podsumowują naukowcy. "Ich zastosowanie pozwala ograniczać używanie syntetycznych pestycydów i nawozów, a tym samym wspiera zrównoważoną produkcję roślinną".

PAP
Dowiedz się więcej na temat: owady | żywność | nawozy | nauka | ciekawostki naukowe | jadalne owady | jadalne insekty

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy