To warzywo teraz dojrzało. Idealne na problemy z krwią. Polacy rzadko jedzą
Jest najsmaczniejszym warzywem swego gatunku - od lat króluje na stołach południa Europy. Na przełom listopada i grudnia przypada okres jej dojrzałości. Trudno oprzeć się tej karmazynowej barwie. Mowa o radicchio, czyli czerwonej cykorii - polecanej przez dietetyków.

W sklepach i na bazarkach mamy do wyboru ogrom warzyw i owoców - i tych egzotycznych, i tych lokalnych. Czasem mogą umknąć nam te, które przyczyniają się do poprawy naszego zdrowia. Takim okazem jest kantalupa, egzotyczny owoc zwany papieskim. Wspomaga walkę z chorobami układu krążenia. Podobnie jak radicchio.
Sałata o dziwnej barwie
Radicchio (Cichorium intybus) zwana też czerwoną cykorią czy cykorią sałatową, jest odmianą cykorii podróżnik, gatunku należącego do rodziny astrowatych. Jest bardzo popularna we Włoszech i Stanach Zjednoczonych.
Radicchio to dwuletnia roślina z dużym, mięsistym korzeniem spichrzowym. Charakterystyczne są jej czerwono-fioletowe liście z białymi żyłkami. Na rynku dostępnych jest kilka odmian tej cykorii. 'Variegato di Castelfranco' tworzy rozety liściowe o formie róży z biało-kremowymi, nakrapianymi liśćmi. c. Jest też 'Radicchio di Chioggia' charakteryzująca się z główkami w kształcie kuli, bordowymi liśćmi o białych nerwach. Jest też rzadka odmiana - 'Cicoria Pan di Zuccherro' - o zielonych główkach.

Radicchio jest skarbnicą zdrowia
Nic dziwnego, że lekarze i dietetycy polecają tę cykorię - ma w sobie multum cennych składników odżywczych. Liście radicchio zawierają goryczkę, która pozytywnie oddziałuje na układ naczyniowy. Można pozbyć się tej goryczki parząc ją pod ciepłą wodą - wtedy jej smak staje się łagodniejszy.
Czerwona cykoria to naturalne źródło antocyjanów i flawonoidów, które wspomagają pracę układu krążenia oraz mają silne działanie przeciwzapalne. To one odpowiadają za intensywny, czerwony kolor radicchio. Ta cykoria ma ledwie 23 kcal i całe mnóstwo witamin i minerałów. Radicchio ma w sobie najwięcej witaminy A, K, witamin z grupy B i witaminy C oraz potasu i żelaza.
Radicchio dostarcza żelaza i witaminy C - tak istotnego zestawu w walce z anemią, które wspierają proces powstawania nowych krwinek. Zawarte w czerwonej cykorii antyoksydanty chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Z kolei potas i magnez wspomagają pracę serca, a inulina i polifenole działają przeciwzapalnie.
Wspomniana inulina to prebiotyk stabilizujący poziom glukozy i powodujący uczuciu sytości. Dlatego radicchio jest tak polecane w diecie redukcyjnej. Ponadto ekstrakty z czerwonej cykorii oczyszczają nasz organizm poprzez poprawę funkcjonowania osi jelito-wątroba. Skuteczniej usuwamy toksyny, mamy poziom cholesterolu w normie i lepszy metabolizm.
Jak uprawiać radicchio?
Czerwona cykoria najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, które są osłonięte od wiatru. Preferuje Pod przepuszczalne, próchniczne podłoże. Lubi wysokie temperatury i mało wody. Wtedy główki radicchio są twardsze i mają więcej goryczki.
Nie powinno uprawiać się radicchio po warzywach - sałacie czy endywii. Wszystko przez przynależność do tej samej grupy botanicznej.











