Jak odróżnić goryczaka od podgrzybka? Sprawdź, zanim zerwiesz
Występuje przez cały sezon, najlepiej szukać go pod sosnami i świerkami, ma brązowawy kapelusz o podwiniętych rogach oraz piaskowy trzon - taki jest podgrzybek. Jednak przez wielu grzybiarzy, nie tylko tych początkujących, mylony jest z goryczakiem żółciowym - grzybem, który potrafi zniszczyć każdą potrawę. Czym różni się podgrzybek od goryczaka?
Grzyby po deszczu potrzebują zaledwie kilku dni do wzrostu. W przypadku prawdziwków jest to ok. 10 dni, a podgrzybki potrzebują ok. 6 dni na pełny wzrost - pisaliśmy niedawno na łamach Zielonej Interii. Możliwe więc, że już za ok. tydzień będzie można znów wybrać się na grzyby.
Jednym z najpopularniejszych gatunków, na który możemy natknąć się w lasach, jest podgrzybek. Rośnie zarówno w lasach iglastych, jak i mieszanych, czasami tuż przy pniach drzew, często skrywa się w mchu. Najczęściej można go spotkać pod sosnami i świerkami. Jednak warto pamiętać, że ma on bardzo podobnego “kuzyna”, którego smak jest nieco gorszy.
Zobacz również:
Gorzki goryczak żółciowy
Nazwa goryczak nie jest przypadkowa – to grzyb o ekstremalnie gorzkim smaku. Nawet kilkukrotnie gotując go, nie można się pozbyć nieprzyjemnej goryczy.
Inaczej nazywany jest borowikiem żółciowym, grzybem cierpkim, mięsogłowem żółciowym czy zajączkiem żółciowym, mimo że nie jest grzybem trującym, nie jest smaczny. A jak na złość - jest łudząco podobny do cenionego w kuchni podgrzybka.
Kapelusz goryczaka ma na ogół do 12 cm, u młodych egzemplarzy jest półkolisty, a później wypukły, im grzyb starszy tym robi się coraz bardziej rozpostarty. Trzon o grubości do 4 cm i urastający do 14 cm. U młodych grzybów beczułkowaty z czasem robi się bardziej maczugowaty, jaśniejszy od kapelusza. Ma jedną ważną cechę!
Jak odróżnić goryczaka od podgrzybka
Jedną z różnic między grzybami jest właśnie trzon. U goryczaka jest on pokryty wyraźną, brunatną siateczką o szerokich oczkach, której nie ma podgrzybek.
Inną kwestią, która różni te grzyby to pory - u goryczaka są różowe (szczególnie u starszych okazów). Czasami po naciśnięciu na rurkach goryczak zmienia swoją barwę na różowawą - wtedy mamy do czynienia z goryczakiem purporowozarodnikowym. U podgrzybka rurki nie zmieniają swojej barwy, są żółtawe, czasami jasnobrązowe. Jednak najprostszym sposobem na odróżnienie podgrzybka od jakiegokolwiek goryczaka jest polizanie odłamanego fragmentu kapelusza. Smak żółci nie pozostawi wątpliwości, z jakim grzybem mamy do czynienia.
Nie każdy grzyb z gąbką jest jadalny
Niewprawni grzybiarze często kierują się maksymą, że grzyby z gąbką są jadalne. Jednak niektóre gatunki zawierają groźne dla człowieka toksyny, a ich zjedzenie może skończyć się zatruciem pokarmowym.
Na szczęście trujących okazów z gąbką jest niewiele. Jednak zanim wybierzesz się na grzybobranie, koniecznie musisz je poznać i dokładnie się im przyjrzeć. Jednym z nich jest właśnie goryczak żółciowy. Nie są trujące, ale nie sposób ich jeść, ze względu na ich smak.
Do innych trujących okazów grzybów z gąbką należy borowik szatański i modroborowik ponury.