Czy wszystkie grzyby z gąbką są jadalne? Tych lepiej unikać

Tomasz Wróblewski

Oprac.: Tomasz Wróblewski

Borowik szatański. Ma znacznie jaśniejszą barwę kapelusza, niż borowik ceglastopory.
Borowik szatański. Ma znacznie jaśniejszą barwę kapelusza, niż borowik ceglastopory.123RF/PICSEL

Czy wszystkie grzyby z gąbką są jadalne? To mit!

Które grzyby z gąbką są trujące?

  • borowik szatański,
  • goryczak żółciowy,
  • modroborowik ponury.
Borowik szatański123RF/PICSEL
  • znajdują się w nich żywice nietrawione w układzie pokarmowym człowieka oraz toksyczne muskaryna i bolesatyna. Ta pierwsza substancja jest parasympatykomimetykiem wywołującym ślinotok, trudności w oddychaniu, biegunkę i wymioty. Natomiast bolesatyna działa wyjątkowo drażniąco na ludzki układ pokarmowy, wywołując silne, uporczywe dolegliwości żołądkowe. Mogą być to bóle brzucha, torsje i biegunki o dużym nasileniu;
  • jest niesmaczny - młode „szatany” mają jedynie lekko gorzkawy smak. Natomiast do zebrania starszego borowika szatańskiego powinien zniechęcić cię sam zapach – przypomina on woń padliny.
Goryczak żółciowy bywa mylony z borowikiem szlachetnym123RF/PICSEL
Modroborowik ponury.George ChernilevskyWikimedia Commons

Jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych?

Zobacz również:

Dlatego grzyby mają złą opinię i zapominamy o ich zaletach123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?