Wykręcać czy wycinać grzyby? Polska naukowczyni wskazała najlepszy sposób

Wycinać czy wykręcać grzyby? Polska naukowczyni mówi, który sposób jest najlepszy
Wycinać czy wykręcać grzyby? Polska naukowczyni mówi, który sposób jest najlepszy123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Wycinać czy wykręcać grzyby? Nauka mówi jasno
  2. Co zrobić z grzybami? Najlepiej zamrozić, najgorzej - marynować
  3. Gotowane grzyby jedz razem z wywarem
  4. Zbieraj tylko znajome grzyby

Wycinać czy wykręcać grzyby? Nauka mówi jasno

W ten sposób rozwijająca się w glebie grzybnia, czyli mycelium, nie przeschnie i będzie miała dalej dobre warunki do rozwoju i wytworzenia następnych owocników. Cały owocnik z pełnym trzonem umożliwia również lepszą identyfikację gatunku. Ucięte końcówki trzonów, których nie chcemy, można po prostu wyrzucić na ściółkę - natura je sobie zagospodaruje.
dr Cecylia Uklańska-Pusz, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Jak mówi polska naukowczyni, lepiej jest wykręcać grzyby. Wycinanie może sprawić, że w danym miejscu będzie rosnąć ich mniej123RF/PICSEL

Co zrobić z grzybami? Najlepiej zamrozić, najgorzej - marynować

Zobacz również:

Zebranie tego rzadkiego grzyba może skończyć się wysoką karą pieniężną.
Przyroda

Borowik królewski to skarb. Za zerwanie 5000 zł mandatu

Justyna Nachman
    Marynowanie grzybów to najgorszy sposób na ich przetwarzanie. Dużo lepsze i zdrowsze będzie suszenie lub mrożenie123RF/PICSEL

    Gotowane grzyby jedz razem z wywarem

    Zobacz również:

    Jak suszyć grzyby?
    Dom i ogród

    Jak suszyć grzyby bez suszarki? Babcine sposoby i triki

    Tomasz Kromp
      Dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa UPWrUPWr/archiwum prywatnemateriały prasowe

      Zbieraj tylko znajome grzyby

      Nie tylko borowiki. Które grzyby warto zbierać w Polsce?INTERIA.PL