Ogromny grzyb nowym hitem w Polsce. Zapomnij o kotletach z kani

Czasznica olbrzymia to bardzo duży grzyb, z którego można przygotować obiad dla co najmniej kilku osób. Grzybiarze w Polsce w ostatnich dniach pokazują się z tym gigantycznym gatunkiem i mówią: zapomnijcie o kaniach, jest nowy król polskich lasów. Jeśli chodzi o rozmiar - nie ma sobie równych.

Czasznica olbrzymia to hit tego sezonu grzybowego. Jeden potężny grzyb może wykarmić całą rodzinę
Czasznica olbrzymia to hit tego sezonu grzybowego. Jeden potężny grzyb może wykarmić całą rodzinęChristian Hütter / imageBROKER / ForumAgencja FORUM

W sobotę leśnik Piotr Grześ - znany także jako Grzybów Znawca - zamieścił w mediach społecznościowych zdjęcie. Pozuje na nim z ogromnym grzybem, który jest kilkukrotnie większy od głowy przyrodnika. "Witaj sobotni poranku" - skomentował z optymizmem leśnik.

Czasznica olbrzymia podbija serca grzybiarzy w Polsce

"Pomyślałabym, że to kamień i poszła dalej" - pisze jedna z obserwujących pod wpisem. "To naprawdę się je?" - zastanawia się kolejna. Inni z kolei pokazują równie dorodne okazy, jakie udało im się znaleźć w lasach Polski. Wszystkie owocniki to czasznica olbrzymia, znane także jako purchawica olbrzymia.

Ten potężny grzyb robi ogromne wrażenie. Jest tak duży, że rzeczywiście można pomylić go z kamieniem, tak jak napisała jedna z internautek pod zdjęciem Grzybów Znawcy. Owocniki potrafią ważyć kilkanaście kilogramów. Zdarzały się nawet okazy o wadze ponad 20 kg.

Co ciekawe, czasznica jeszcze do niedawna nie cieszyła się w Polsce zbyt dużą popularnością. Podobnie jak w przypadku purchawek, często była niszczona dla zabawy. Większą renomą cieszyła się w Czechach. Od kilku lat jednak jej popularność wśród polskich grzybiarzy rośnie. Być może także z tego powodu, że w 2014 r. wykreślono ją z listy gatunków chronionych.

Czasznica olbrzymia to grzyb, który zaskakuje rozmiaremMarek BAZAK/East NewsEast News

Czasznica jak tofu albo pianki. Smakuje jak pieczarki

Powodem rosnącego zainteresowania purchawicą olbrzymią może być to, że gigantyczny grzyb dobrze sprawdza się w kuchni. Polacy lubią kotlety z kani, których kapelusz potrafi zająć całą patelnię. W przypadku czasznicy grzybowego "mięsa" jest jednak jeszcze więcej. Jeden dorodny owocnik spokojnie może wyżywić całą rodzinę.

Grzyb ten może przywodzić na myśl "pieczarkę na sterydach" i nie będzie to porównanie na wyrost. Nie dość, że purchawica olbrzymia ma podobny kolor, to w smaku także przypomina popularne grzyby uprawne.

Purchawica olbrzymia dobrze sprawdza się w kuchni. Trzeba jednak pamiętać, aby jeść tylko młode (białe w środku) owocniki. Smakują podobnie do pieczarekMaerian Wikimedia Commons

Nieco inaczej czasznica wygląda w środku. Ma bardziej zbitą konsystencję przypominającą tofu (inni mówią, że jak pianki marshmallows). Jadalne są młode owocniki, które są białe w środku. Najczęściej kroi się je na plasterki i smaży w panierce z jajkiem jak kotlety lub bezpośrednio na tłuszczu.

Gdzie szukać purchawicy olbrzymiej? Grzyb występuje przede wszystkim na północy Polski. W południowej części kraju spotyka się go rzadko. Owocników należy wypatrywać na łąkach, pastwiskach, a nawet w ogrodach i parkach. Ważne, aby gleba była kwaśna i bogata w azot.

Co ciekawe, w składzie tego olbrzymiego grzyba znajduje się kalwacyna, czyli naturalny antybiotyk. Możliwe, że substancja ta ma także działanie przeciwnowotworowe.

Dlatego grzyby mają złą opinię i zapominamy o ich zaletach123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas