Nie wyrzucaj łupiny z cebuli. Polacy odkryli zaskakującą moc odpadków

Katarzyna Nowak

Oprac.: Katarzyna Nowak

Aktualizacja
Niektóre produkty uboczne przetwórstwa warzyw mogą być wykorzystywane w przemyśle chemicznym, kosmetycznym lub farmaceutycznym – tłumaczy dr Joanna Fotschki z Zakładu Immunologii i Mikrobiologii Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
Niektóre produkty uboczne przetwórstwa warzyw mogą być wykorzystywane w przemyśle chemicznym, kosmetycznym lub farmaceutycznym – tłumaczy dr Joanna Fotschki z Zakładu Immunologii i Mikrobiologii Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

Zobacz również:

    Skórka z jarzyn i pulpa. Zastosowanie w przemyśle

    Naukowcy z PAN badają, w jaki sposób można wykorzystać roślinne "produkty uboczne"
    Naukowcy z PAN badają, w jaki sposób można wykorzystać roślinne "produkty uboczne"123RF/PICSEL

    Dlaczego jeszcze warto wykorzystać odpady?

    Zobacz również:

      Uważa się, że pierwsze użycie biogazu przez ludzi miało miejsce 3000 lat p.n.e. W XVII w. flamandzki alchemik odkrył, że łatwopalne gazy mogą pochodzić z rozkładającej się materii organicznej
      Uważa się, że pierwsze użycie biogazu przez ludzi miało miejsce 3000 lat p.n.e. W XVII w. flamandzki alchemik odkrył, że łatwopalne gazy mogą pochodzić z rozkładającej się materii organicznej 123RF/PICSEL