Prawie 40 proc. Polaków wyrzuca świąteczne jedzenie do śmieci
Aż 39 proc. Polek i Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać świąteczne potrawy do śmieci - wynika z sondażu Kantar Public dla firmy Too Good to Go. W Polsce co roku marnuje się aż pięć milionów ton jedzenia. W święta ten problem narasta.
Polki i Polacy w ciągu roku marnują niemal pięć milionów ton żywności - wynika z badań przeprowadzonych w ramach "Programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności".
Dlaczego wyrzucamy świąteczne jedzenie i co wyrzucamy najczęściej?
Okresem, w którym w naszym kraju marnuje się szczególnie dużo jedzenia są święta Bożego Narodzenia. Aż 39 proc. Polek i Polaków w badaniu Kantar Public otwarcie przyznaje, że zdarza im się wyrzucać świąteczne jedzenie, a najczęstszym powodem jest jego zepsucie (52 proc.).
Co wyrzucamy? Głównie sałatkę jarzynową (51 proc.), pieczywo (38 proc.), warzywa i owoce (22 proc.), śledzie (21 proc.) i rybę po grecku (20 proc.).
Wyniki pokazują też pewien paradoks w naszym postępowaniu podczas świąt - z jednej strony sałatka jarzynowa jest wyrzucana najczęściej ze wszystkich dań, z drugiej - aż 91 proc. Polaków nie wyobraża sobie bez niej stołu wigilijnego.
Inflacja sprawia, że chcemy ograniczyć marnotrawstwo
W tym roku ta tendencja może się jednak nieco zmienić. Ze względu na inflację i rosnące ceny w sklepach ankietowani deklarują, że chcą marnować mniej jedzenia.
Większość Polaków planuje w trakcie tegorocznych świąt Bożego Narodzenia zwracać większą uwagę na kwestię wyrzucania jedzenia - deklaruje to 61 proc. ankietowanych. Najważniejszymi powodami takiej decyzji są rosnące ceny (69 proc.) oraz coraz większa świadomość Polaków (48 proc.).
Kwestie związane ze zmianami klimatu nie są bez znaczenia: 28 proc. ankietowanych wskazuje na zły wpływ produkcji żywności na środowisko naturalne.
Jak marnować mniej jedzenia?
Pod względem sposobów na ograniczenie marnowania jedzenia musimy się jednak jeszcze sporo nauczyć. 24 proc. ankietowanych nigdy nie przerabiało jedzenia świątecznego, by wydłużyć jego przydatność do spożycia.
Sposobem na marnowanie mniejszej ilości jedzenia jest też podzielenie się nim z potrzebującymi. Taką wolę wyraża jednak tylko 27 proc. badanych.
"Nadal marnujemy ogromne ilości żywności - w czasie świąt jest to 30 proc. więcej niż pozostałych miesiącach. Kwestia rosnących cen zwiększa widoczność tego problemu, bo wyraźnie odczuwamy, że wraz z jedzeniem wyrzucamy pieniądze" - zauważa Anna Kurnatowska z Too Good to Go.
Zobacz także: Prezenty na święta z drugiej ręki. Hit czy kit?