Zioła
Czwartek, 18 stycznia 2024 (16:32)
Aktualizacja Piątek, 26 kwietnia 2024 (14:35)
Zioła (Herba) to rośliny, których części (najczęściej liście, kwiaty, korzenie) są używane w celach kulinarnych, leczniczych, kosmetycznych lub aromatycznych. Zioła są powszechnie wykorzystywane w różnych kulturach ze względu na swoje właściwości smakowe i zdrowotne.

Zioła - najważniejsze informacje
-
Królestwo:
rośliny
Zioła rosną na wszystkich kontynentach za wyjątkiem Antarktydy. Nie mają dużych wymagań glebowych. Rosną „dziko” w lasach liściastych i mieszanych (w runie leśnym), w zaroślach, rowach, zrębach, na polanach i siedliskach ruderalnych. Porastają zwłaszcza tereny słoneczne, gdyż potrzebują minimum 8 godzin światła słonecznego w ciągu dnia.
Zioła uprawia się też w przydomowych ogródkach, szklarniach i w gospodarstwach domowych – w doniczkach na parapecie.
Co to są zioła?
Zioła to zarówno byliny, krzewy, jak i warzywa oraz niektóre drzewa. Ich liście mogą być wydłużone, jednoogonkowe, bardziej okrągłe, ale niekiedy mają one kształt igiełek – tak jak w przypadku rozmarynu. Korzenie ziół bywają grube, palowae, a także wiązkowe i silnie rozgałęzione. Rośliny te zawierają olejki eteryczne, które intensywnie pachną, są cenione za walory smakowe i właściwości lecznicze.
Najpopularniejsze zioła
- zioła lecznicze
Są to np. dziurawiec zwyczajny, rumianek pospolity, mniszek lekarski, babka lancetowata, krwawnik pospolity, mięta pieprzowa, pokrzywa zwyczajna. W Polsce rośnie ich 400 gatunków. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się ich liście, łodygi, kwiaty i korzenie. Zioła lecznice to także składnik leków i suplementów diety. Większość z nich to rośliny naczyniowe;
- zioła przyprawowe
To zioła wykorzystywane nie tylko w ziołolecznictwie, ale też jako dodatek do potraw. W kuchni używa się ich liści, nasion, kłączy, kwiatów, nasion. Do najpopularniejszych ziół przyprawowych zalicza się bazylię pospolitą, lubczyk ogrodowy, koper ogrodowy, pietruszkę zwyczajną, czarnuszkę siewną, kolendrę siewną, cząber, lebiodkę pospolitą (oregano);
- zioła olejkodajne
To rośliny, które zawierają przynajmniej 0,01% olejku eterycznego. Są to np. lawenda, eukaliptus, mięta pieprzowa, tymianek.
Czy zioła są pod ochroną?
To zależy, które. W Polsce pod ochroną są np. arnika górska i dziewięćsił bezłodygowy. Takich roślin nie można zrywać, niszczyć i sprzedawać. Zbierać mogą je jedynie osoby upoważnione na podstawie zezwolenia wydanego przez Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska.
Jak uprawiać zioła w ogrodzie?
Pielęgnacja ziół jest łatwa. Uprawiając je w doniczce czy w ogrodzie, należy je regularnie podlewać. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością wody, gdyż zioła bardzo źle znoszą przelanie. Niektóre z nich dobrze znoszą także krótkotrwałe przesuszenie – dotyczy to np. majeranku i lawendy.
Ziołom służy przycinanie. Najlepiej zajmować się tym rano. Ścięte pędy i oberwane liście można suszyć. Rośliny te nawozi się preparatami naturalnymi, a ziemię, w której będą rosnąć, warto zmieszać z kompostem. Podczas ich pielęgnacji nie zaleca się stosowania obornika.
Ciekawostki o ziołach
- Świeża bazylia odstrasza muszki i mole.
- Nazwa tymianek pochodzi od greckiego słowa thymus, co oznacza odwagę. Dlatego średniowieczni rycerze często haftowali sobie tymiankową gałązkę na tunikach.
- Kąpiel z dodatkiem szałwii może pomóc uporać się z problemem nadmiernego pocenia się.
- W dawnych czasach, gdy kąpano się kilka razy w roku, pod bieliznę wkładano lawendę, która miała zamaskować nieprzyjemne zapachy.
- W większości ziół znajduje się więcej przeciwutleniaczy niż w warzywach.
- Zioła należy zbierać rano, jednak wtedy, kiedy opadnie rosa. Mokre rośliny mogłyby zniszczyć się w czasie transportu do domu.
Temat Zioła znajdziesz również w serwisie:
Zioła - Wiadomości
-
W Danii jej zakazano. W Polsce nadal jest dozwolona, zyskuje popularność
Piątek, 18 kwietnia (16:50)Niektóre badania wskazują, że świetnie działa na stres oraz poprawia wyniki na siłowni. W Danii w 2023 r. jej jednak zakazano i podobne przepisy rozważają też inne kraje. Jaka jest prawda... -
Ta zapomniana przyprawa kwitnie do późnej jesieni. Ma właściwości mięty
Sobota, 16 listopada 2024 (13:57)Jest niewysoka, z drobnymi kwiatami o jasnych barwach. Kalaminta mniejsza jest byliną, która kwitnie do bardzo późnej jesieni. Nie jest wymagająca, sprawdzi się nawet w najtrudniejszych... -
U nas to chwast. W Kolumbii robią z tego pyszną zupę
Wtorek, 15 października 2024 (14:34)Często niedoceniane chwasty, które znajdujemy w naszym ogrodzie, mogą mieć spore znaczenie dla naszego zdrowia lub być użyteczne w kuchni. Jednym z nich jest żółtlica drobnokwiatowa,... -
Jakie zioła warto mieć w ogrodzie i gdzie najlepiej je posadzić?
Piątek, 21 czerwca 2024 (09:20)Zioła przyjemnie pachną, zdobią ogród i możesz na dziesiątki sposobów wykorzystać je w kuchni. Ich uprawa nie jest trudna, a większość z nich ma niewielkie wymagania pielęgnacyjne.... -
Zielska, zioła, chwasty. Jadalne i smaczne, ale i śmiertelnie niebezpieczne
Środa, 5 czerwca 2024 (15:55)W lesie sezon na piknik trwa praktycznie cały rok. Wiele roślin wygląda zachwycająco, ale nie wszystkie są jadalne. O tajnikach rozróżniania roślin mało popularnych, a jadalnych i...
Zioła - Wideo
-
Zioła i ich wartości prozdrowotne
Wtorek, 31 grudnia 2024 (17:19)Nie trzeba kupować przypraw w papierku, można hodować je samemu. Niestety Polacy nadal niewiele wiedzą o ziołach. Adrianna Borowicz. -
Świeże zioła przez całą zimę. Jak to zrobić?
Czwartek, 21 listopada 2024 (19:55)Co zrobić by dłużej cieszyć się smakiem świeżych ziół? Garść przydatnych wskazówek zebrała Adrianna Borowicz. -
Renesans zielarstwa w Polsce. Jak bezpiecznie stosować zioła?
Piątek, 13 września 2024 (11:39)Renesans zielarstwa - okazuje się, że powrót do nomen omen korzeni może nam oszczędzić wizyt w aptece. Eksperci wskazują, że coraz częściej sięgamy po rośliny, których używały nasze...