Zielska, zioła, chwasty. Jadalne i smaczne, ale i śmiertelnie niebezpieczne
Oprac.: Katarzyna Nowak
W lesie sezon na piknik trwa praktycznie cały rok. Wiele roślin wygląda zachwycająco, ale nie wszystkie są jadalne. O tajnikach rozróżniania roślin mało popularnych, a jadalnych i wyjątkowo zdrowych od tych trujących opowiada Piotr Ciemny, autor książek o leśnym gotowaniu i miłośnik roślin uznawanych za chwasty.
Na przystawkę proziaki (placki na sodzie) z pędami świerku i boczniakami. Na obiad purée z kalafiora z lebiodą, czyli komosą białą i czosnkiem z cytryną. Deser równie ciekawy, bo składający się z truskawek, syropu z kwiatów czarnego bzu i szyszek sosnowych.
Takie menu na czerwcowe dni proponuje Piotr Ciemny, który specjalizuje się w przygotowywaniu kulinarnych specjałów z tego, co rośnie sezonowo. W menu Piotra znajdują się zioła, kwiaty i rośliny powszechnie uważane za chwasty.
Dzikie zioła. Mistrz rozpozna wszystkie i zje
W Polsce rośnie wiele gatunków roślin jadalnych, które powszechnie uważane są za smaczne, czy posiadające właściwości lecznicze. Zbieramy rumianek, pokrzywę, miętę, czosnek niedźwiedzi.
Piotr Ciemny ma także innych faworytów, być może mniej popularnych. Z pędów świerku proponuje zrobić marynatę, która uzupełni smak ziemniaków, czy szparagów oraz potraw pieczonych na grillu.
Rdestowiec ostrokończysty, który uważany jest w Polsce za gatunek obcy, może zostać ukiszony - smakuje wybornie - twierdzi autor książki "Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni".
Jakich jeszcze leśnych roślin nie znamy, a powinniśmy? Ciemny wymienia: bluszczyk kurdybanek, szczawik zajęczy, a także rumianek bezpromieniowy o ananasowym posmaku.
Coraz większą popularność zyskuje też czarny bez, z którego kwiatów można przygotować nalewkę, syrop, placki, czy oranżadę, a z owoców prozdrowotny sok do herbaty. Kwiat bzu można także ukisić z dostępnymi wciąż szparagami.
Uwaga na rośliny trujące
Oprócz jadalnych chwastów i ziół w Polsce występują także rośliny trujące, które mogą zostać omyłkowo zjedzone - także przez zwierzęta. Niektóre okazy wyglądają na tyle atrakcyjnie, że mogą nas zmylić.
Np. cis pospolity to roślina trująca, wszystkie części cisa, a więc igły i gałęzie, są trujące. Znanym powszechnie przykładem rośliny pięknie pachnącej, a trującej jest konwalia majowa. Interesującym przykładem jest kokoryczka wonna - to trująca roślina o leczniczych właściwościach.
Z kolei szczwół plamisty uważany jest za jedną z trzech najbardziej trujących roślin w naszym kraju - obok barszczu Sosnowskiego i szaleju jadowitego.
Trujący jest też tojad mocny oraz pokrzyk wilcza jagoda. Objawy zatrucia wilczą jagodą objawiają się zaczerwienioną skórą, światłowstrętem, pobudzeniem, , a także wymiotami i nudnościami.