Ta zapomniana przyprawa kwitnie do późnej jesieni. Ma właściwości mięty

Jest niewysoka, z drobnymi kwiatami o jasnych barwach. Kalaminta mniejsza jest byliną, która kwitnie do bardzo późnej jesieni. Nie jest wymagająca, sprawdzi się nawet w najtrudniejszych warunkach. Co istotne - sprawdzi się w kuchni i domowej apteczce.

Tak wygląda kalaminta
Tak wygląda kalamintajimduggan24Wikimedia Commons

Kalaminta jest to rodzaj roślin wyróżniany w obrębie rodziny jasnotowatych. Ta bylina ma naprzeciwległe ulistnienie, zaś pędy płożące się, o kwadratowym przekroju. mocno rozgałęzione oraz często drewnieją od dołu. Wyrastają na nich jajowate liście o ząbkowanych brzegach (są ciemnozielone i owłosione). Kwiaty są drobne, głównie w kolorze białym, różowym lub purpurowym, zebrane w wiechy. Rośnie w kępach.

Roślina znana jest również pod nazwą czyścica. W środowisku naturalnym występuje na południu i południowym wschodzie Europy oraz w Turcji.

Jakie miejsca lubi kalaminta

Ta roślina najlepiej czuje się w miejscach słonecznych. Jednak świetnie poradzi sobie też w półcieniu, ale nie będzie bujnie kwitła. Wtedy zapach będzie intensywniejszy! Ma umiarkowaną odporność na niskie temperatury. W chłodniejszych regionach może przemarzać, dlatego trzeba okrywać ją na zimę.

Kalaminta nie ma szczególnych wymagań co do gleby. Lubi przepuszczalne, wapienne, kamieniste i umiarkowanie wilgotne podłoże, najlepiej o odczynie zbliżonym do obojętnego. Ma dużą odporność na suszę. Latem trzeba podlewać ją nie częściej niż raz w tygodniu. Należy unikać przelania - może doprowadzić do gnicia korzeni i śmierci rośliny.

Mięta123RF/PICSEL

Ta roślina to kuzynka mięty

Z powodu wyglądu i właściwości jest często porównywana do mięty - popularnego zioła, również z rodziny jasnotowatych, obejmujący około 25 gatunków, znanych ze swojego charakterystycznego, orzeźwiającego zapachu i smaku. Mięta jest powszechnie uprawiana i używana na całym świecie w kulinariach, medycynie i kosmetyce.

Kalaminta jest stosowana głównie jako przyprawa. Dodaje się jej do zup, sosów, dań warzywnych i serów. Ma delikatny miętowy aromat, który nadaje unikalnego smaku. Kalaminta ma też zastosowanie w ziołolecznictwie - jest dobra na przeziębienie i bezsenność.

Jedzenie najlepiej kupować lokalnie. Naukowcy tłumacząPolsat NewsPolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas