W piekarniku czy w suszarce. Jak najlepiej suszyć grzyby?
Grzyby nie są najlepszym produktem do przechowywania. Zawierają sporą ilość wody, przez co po zebraniu już w kilka dni mogą pokryć się pleśnią. Aby temu zapobiec, warto je ususzyć w piekarniku lub suszarce. Dzięki temu możesz je przechowywać nawet kilka lat. Podpowiadamy, jak suszyć grzyby, aby dobrze się przechowywały.

Spis treści:
- Piekarnik czy suszarka. Jak lepiej suszyć grzyby?
- Jak wysuszyć grzyby w piekarniku i suszarce?
- W jakiej temperaturze suszyć grzyby?
Piekarnik czy suszarka. Jak lepiej suszyć grzyby?
Suszenie grzybów jest dość żmudnym zajęciem i zajmuje sporo czasu. Naturalne metody takie jak suszenie na nitce czy kaloryferze mogą zająć nawet kilka dni. Aby przyspieszyć ten proces, warto suszyć je w piekarniku lub suszarce. Oba urządzenia doskonale się do tego nadają. Co jednak wybrać piekarnik czy suszarkę?
Jeśli jesteś okazjonalnym grzybiarzem, a twój koszyk nigdy nie pęka w szwach, warto rozważyć suszenie grzybów w piekarniku. Urządzenie to jest powszechne i stoi w każdym domu. Doskonale nadaje się do suszenia małych partii grzybów.
Dla bardziej wprawionych grzybiarzy kupno specjalnej suszarki może okazać się strzałem w dziesiątkę. Suszenie grzybów w suszarce jest nie tylko wygodniejsze, szybsze, ale także pochłania mniej energii elektrycznej, co przy suszeniu kilku partii grzybów może przynieść spore oszczędności. Anna Czowolla dla portalu Geekweek przygotowała zestawienie, z którego wynika, że suszenie grzybów w piekarniku może kosztować cię ok. 16 zł, kiedy tę samą partię możesz wysuszyć w suszarce o dużej mocy za jedyne 5 zł. Różnica jest zatem spora.
Jak wysuszyć grzyby w piekarniku i suszarce?
Przed suszeniem należy grzyby odpowiednio przygotować. W tym celu:
- oczyść je z wszelkich uszkodzonych fragmentów, piasku i ściółki leśnej. Możesz użyć do tego specjalnych szczotek lub pędzelków;
- pokrój grzyby na plasterki o grubości 0,5-1 cm. Im cieńsze fragmenty, tym grzyby szybciej się ususzą.
Tak przygotowane grzyby rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w pojemnikach suszarki. Pamiętaj, aby grzyby się ze sobą nie stykały.
Następnie suszarkę włącz na odpowiedni program, a piekarnik nastaw na termoobieg, który przyspieszy proces suszenia.
W piekarniku grzyby wysuszysz w ok. 8 godzin. Pamiętaj, aby podczas tego procesu lekko uchylić drzwiczki. W ten sposób wilgoć szybciej wydostanie się z komory, a grzyby lepiej się ususzą.
Proces suszenia grzybów w suszarce zajmuje od 4 do 8 godzin w zależności od wielkości grzybów i ich ilości. Jak sprawdzić, czy grzyby są dobrze wysuszone? Powinny lekko się nagiąć, a następnie złamać. Grzyb przesuszony złamie się od razu, a niedosuszony nie złamie się wcale.
W jakiej temperaturze suszyć grzyby?
Grzyby powinno suszyć się w temperaturze od 40 do 60 st. Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że grzyb wysuszy się z zewnątrz, ale wewnątrz pozostanie miękki. Z kolei zbyt niska temperatura znacznie wydłuży cały proces.
Dobrze wysuszone grzyby warto przechowywać w szczelnym pojemniku np. szklanych słoikach czy plastikowych pudełkach z uszczelką. Do słoika warto dodać ryż, który wchłonie ewentualną wilgoć i zapobiegnie pleśnieniu. Warto także przechowywać grzyby w miejscu suchym i bez dostępu do słońca np. w spiżarce.












