W piekarniku czy w suszarce. Jak najlepiej suszyć grzyby?

Anna Gburek

Dobrze wysuszone grzyby długo zachowają pełnię aromatu. Jak najlepiej suszyć grzyby?
Dobrze wysuszone grzyby długo zachowają pełnię aromatu. Jak najlepiej suszyć grzyby?Jiri Hera123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Piekarnik czy suszarka. Jak lepiej suszyć grzyby?
  2. Jak wysuszyć grzyby w piekarniku i suszarce?
  3. W jakiej temperaturze suszyć grzyby?

Piekarnik czy suszarka. Jak lepiej suszyć grzyby?

Zobacz również:

    Jak wysuszyć grzyby w piekarniku i suszarce?

    • oczyść je z wszelkich uszkodzonych fragmentów, piasku i ściółki leśnej. Możesz użyć do tego specjalnych szczotek lub pędzelków;
    • pokrój grzyby na plasterki o grubości 0,5-1 cm. Im cieńsze fragmenty, tym grzyby szybciej się ususzą.

    Zobacz również:

      W jakiej temperaturze suszyć grzyby?

      Zobacz również:

      Nie tylko borowiki. Które grzyby warto zbierać w Polsce?INTERIA.PL
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?