Proste triki na najlepsze suszone grzyby. Będą niezapomniane
Suszone grzyby to klasyka kuchni. Warto je mieć, najlepiej własnoręcznie zebrane i wysuszone. Jednak co zrobić, by dobrze wysuszyć grzyby? Jaka jest najlepsza temperatura do suszenia? To ona wpływa na smak grzybów.

W skrócie
- Suszenie grzybów pozwala zachować ich smak i wartości odżywcze poza sezonem.
- Kluczowe jest nie mycie grzybów przed suszeniem oraz utrzymanie odpowiedniej temperatury.
- Tradycyjne sposoby jak suszenie na sznurkach lub kaloryferze nadal sprawdzają się świetnie.
- Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu
Suszenie grzybów to proces, który polega na odparowaniu wody z zebranych okazów, dzięki czemu można je zakonserwować i zabezpieczyć przed szybkim zepsuciem. Niewątpliwą zaletą tego działania jest to, że po suszone grzyby możemy sięgnąć również poza sezonem (np. w trakcie zimy). Wówczas da się je wykorzystać do zrobienia zupy, sosu czy farszu do pierogów.
Jak najlepiej wysuszyć grzyby?
Ważne - błędem jest mycie grzybów przed suszeniem, które nasiąkają wodą i schną dłużej, przez co robią się ciemniejsze. Oczyszczone grzyby należy pokroić w plastry. Małe okazy czy kapelusze gatunków szlachetnych można suszyć w całości.
Temperatura suszenia ma wpływ na ilość wartości odżywczych i aromatu. Na początku nie powinna być większa niż 50 stopni Celsjusza. Gdy grzyby stracą większość wody, można podnieść ją do 60., a na koniec nawet do 70 stopni. Drzwiczki od piekarnika powinny być otwarte, by parująca woda miała jak uciekać.
Proces suszenia wymaga cierpliwości - trwa on 8 godzin. Dobry susz grzybowy jest dość elastyczny i łamie się po mocnym wygięciu. Niedosuszone grzyby nie są łamliwe, a przesuszone - kruszą się.

Babcine sposoby na suszenie grzybów
Najprostszym sposobem, który pamiętamy z dzieciństwa to grzyby zawieszone na sznurkach. Należy nawlec na nie kawałki grzybów w taki sposób, aby się nie stykały. Następnie trzeba powiesić je nad źródłem ciepła, na przykład nad kaloryferem. W tym przypadku nie ma jednoznacznego limitu czasowego - trzeba sprawdzać co jakiś czas, czy grzyby są już gotowe.
Grzyby można suszyć również bezpośrednio na kaloryferze. Do tego celu należy użyć papieru do pieczenia, który przed rozpoczęciem suszenia trzeba nakłuć w kilku miejscach. Grzyby można albo rozłożyć na całej powierzchni papieru, albo nawlec na patyki do szaszłyków. W przypadku tego drugiego wariantu należy je co jakiś czas obracać. Warto także zaopatrzyć się w termometr - temperatura przy grzejniku nie powinna przekraczać 50 stopni Celsjusza.












