Ten prosty trik uratuje grzyby przed wilgocią. Wystarczy kilka ziarenek
Sezon na grzyby w pełni, więc część z nas po powrocie z lasu zaczyna myśleć, co zrobić ze zbiorami. Niektórzy jedzą grzyby od razu, np. z jajecznicą, gotują zupy, ale też marynują czy suszą. Ten ostatni sposób przechowywania grzybów jest bardzo popularny, ale niewprawny grzybiarz może mieć problem z wilgocią czy molami. Jednak jest domowy sposób na to, by dobrze wysuszyć grzyby.

Ostatnio uprzedzaliśmy, że pogoda sprzyja grzybiarzom - w zeszłym tygodniu spadł deszcz. Borowiki i podgrzybki mogą wyłonić się już po 24-48 godzinach, ale pełny rozkwit następuje zwykle między 3 a 7 dniem po deszczu. Popularne kurki mogą pojawić się między 4 a 5 dniem od opadów.
Jak suszyć grzyby?
Zanim umieścimy grzyby w słoiku czy pojemniku trzeba upewnić się czy są całkowicie suche. Nawet bardzo mała ilość wilgoci może spowodować, że nasze zbiory spleśnieją. Dlatego najlepszy jest, szklany słoik - zabezpiecza zawartość przed wilgocią, powietrzem i obcymi zapachami.
Słoiki z suszonymi grzybami najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Ważne jest by trzymać je z dala od światła, albowiem promienie słoneczne powodują, że grzyby blakną i przyspieszają ich psucie się.

Prosty sposób na wilgoć w grzybach
Często zapominamy, ale suszone grzyby posiadają właściwości higroskopijne - chłoną wodę niczym gąbka. Dlatego tak istotne jest, by ochronić je przed wilgocią, która je zepsuje.
Jest na to jeden prosty sposób. Są nim… ziarenka ryżu. Te w mig pochłaniają wilgoć. Należy do słoika z grzybami wrzucić garść suszonego ryżu. Będziemy mieli pewność, że naszym zapasom nic się nie stanie.
Inne sposoby na ochronę grzybów przed zepsuciem
Oprócz wilgoci często nasze zbiory stają się łupem owadów. Jest i na to sposób. Wystarczy dodać do słoika z grzybami kilka liści laurowych. Ma on intensywny zapach, który skutecznie odstrasza owady i mole spożywcze.
Babcinym sposobem na pozbycie się owadów z szafek z grzybami jest zrobienie naturalnych olejków eterycznych. Wystarczy położyć skórkę cytryny lub pomarańczy - ich zapach skutecznie ochroni nasze grzyby.