Dlaczego pomidory nie dojrzewają? Jeden wywar i obfite plony
Oprac.: Andrzej Zasadni
Uprawa pomidorów nie należy do łatwych wyzwań, które stoją przed ogrodnikiem marzącym o czerwonych i słodkich owocach. Często pomimo wysiłku włożonego w uprawę, pomidory nie dojrzewają, nie kwitną i nie zawiązują owoców. Niestety przyczyn takiego stanu rzeczy jest co najmniej kilka, dlatego trzeba sprawdzić każdą z możliwości. Podpowiadamy, dlaczego pomidory nie dojrzewają i nie kwitną oraz sprawdzamy, czym dokarmiać pomidory, żeby zaczęły owocować.
Spis treści:
Dlaczego pomidory nie kwitną?
Często przyczyną są warunki "stresowe". To popularne wśród ogrodników określenie oznacza, że na przykład pomidory nie kwitną z powodu dużych wahań temperatur. Kiedy w ciągu dnia na termometrach słupki rtęci osiągają 30 stopni, a w nocy tylko kilka stopni, to taki przeskok może okazać się dla roślin zabójczy. Dlaczego pomidory nie kwitną?
Niesprzyjające warunki to również upały. Choć pomidory lubią ciepło, to gwałtowne podniesienie temperatury czy wystawienie na ostre promienienie słoneczne może prowadzić do poparzenia roślin, szczególnie młodych. Do uprawy pomidorów najlepiej wybierać szklarnie lub miejsca osłonięte, które pozwolą stale kontrolować otoczenie i panujące w nim warunki.
Dlaczego pomidory nie dojrzewają?
Jeżeli pomidory nie dojrzewają, problemem może być nawóz. Zdarza się, że chcąc zadbać o dobry rozwój naszych roślin, dochodzi do przenawożenia pomidorów. Jak sprawdzić, czy nie przesadziliśmy z nawozem? Głównym składnikiem nawozu do pomidorów jest azot. Jeżeli pomidory mają grubą łodygę, duże liście, poskręcane w różne strony, mamy do czynienia z przenawożeniem azotem.
Dlaczego pomidory nie dojrzewają? Efektem przenawożenia jest pogorszenie plonów, owoce są miękkie oraz o wiele bardziej podatne na wszelkiego rodzaju choroby. Co więcej, skutkiem nadmiernego nawożenia jest o wiele dłuższy okres wegetacji roślin. Oznacza to, że pomidory nie będą nadążały z wydaniem swoich owoców, zanim zakończy się sezon. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest wypłukanie azotu z gleby.
Dlaczego pomidory nie zawiązują owoców?
Pomidory nie dojrzewają także z powodu słabego nawożenia. To druga strona medalu, bo niedobór składników pokarmowych, tak jak nadmiar azotu, prowadzi do słabego zawiązywania owoców. Dlaczego pomidory nie dojrzewają? Jeżeli te nie są regularnie dokarmiane nawozami wieloskładnikowymi z mikroelementami, to w przypadku niedoboru dochodzi często do zwijania liści, słabego wykształcania owoców i zaburzeń we wzroście.
Dlaczego pomidory nie zawiązują owoców? Warto również zwrócić uwagę na fakt, że odsłonięte pomidory są bardziej narażone na wypłukiwanie składników. Nawet rozsądnie nawożone w przypadku częstych opadów deszczu pomidory mogą nie zawiązywać owoców. Co zrozumiałe, "uprawa pod chmurką" z założenia jest mniej korzystna niż ta tunelowa.
Dlaczego pomidory nie dojrzewają? Przyswajanie składników odżywczych zależy od właściwego pH gleby. Ziemia pomidorów powinna mieć lekko kwaśny odczyn, czyli mieścić się w przedziale pH od 5,5 do 6,5. W przeciwnym razie warzywo nie będzie mogło się odpowiednio rozwijać, a pomidory nie będą zawiązywać owoców.
Dlaczego pomidory więdną?
Więdnięcie pomidorów to zmartwienie każdego ogrodnika. Niestety jest to objaw poważnych kłopotów. Dlaczego pomidory więdną? Jednym ze źródeł może być uszkodzony system korzeniowy, co prowadzi do nieprzyjmowania wody i więdnięcia. Jednocześnie w przypadku silnego nasłonecznienia krzewy pomidorów usychają.
Dlaczego pomidory więdną? Być może roślinę dotknęła jedna z wielu zagrażających jej chorób. Jedna z najczęściej występujących to Fuzaryjne więdnięcie pomidora. Porażone nią krzaki mają zahamowany wzrost, stopniowo więdną i zamierają. Objawy zewnętrzne to więdnięcia rozpoczynające się od dolnych liści, często obejmując jedną stronę rośliny.
Dlaczego pomidory więdną? Być może system korzeniowy został zaatakowany przez nicienie. To jedne z najgroźniejszych szkodników, a w przypadku pomidorów najgroźniejszy jest Guzak północny. Ten żeruje wewnątrz korzeni, przez co powstają na nich małe narośla, z których następnie wyrastają korzenie boczne. Zaatakowana roślina jest osłabiona, a jej wzrost i rozwój zaburzony. Receptą na szkodnika jest zastosowanie sprawdzonego środka nicieniobójczego.
Dlaczego pomidory pękają na krzaku?
Pomidory pękają na krzaku z powodu nieprawidłowego podlewania. To najczęstsza z przyczyn. Pomidory są niezwykle wrażliwe pod tym względem, wymagają regularności oraz systematyczności. Pomidory pękają na krzaku, kiedy podlewane są zbyt małą lub zbyt dużą ilością wody. Z jednej strony do pękania prowadzi brak podlewania w czasie upałów i susz.
Z drugiej strony pękanie pomidorów na krzaku to zbyt duża ilość wody. Owoce pobierają zbyt dużą jej ilość, przez co skórka pomidora nie nadąża się odpowiednio rozciągnąć, dlatego pomidory pękają. Dzieje się tak też po silnych ulewach, które następują po dłuższym okresie suszy. W tym przypadku znów mamy do czynienia z sytuacją "stresową", która wpływa na pękanie pomidorów.
Dlaczego pomidory pękają? Może to być spowodowane ogławianiem pomidorów. To czynność polegająca na usuwaniu liści rośliny. Sęk w tym, że należy wiedzieć, na którym etapie kwitnienia powinniśmy wykonać taki zabieg oraz jak mocno. W sytuacji wrażliwych odmian zbyt silne ogławianie może wpływać na zbyt małą ogólną ilość liści na krzewie, przez co dochodzi do pękania pomidorów.
Czym dokarmiać pomidory, żeby zaczęły owocować? Przepis na nawóz
Nawożenie pomidorów wspomoże ich wzrost i obfite owocowanie. Taki specjalny wywar można przygotować samemu w domu. Idealnie sprawdza się do tego popiół drzewny. Ten korzystnie wpływa na pomidory z uwagi na swój skład mineralny i znajdziemy w nim m.in. potas, fosfor, wapń, magnez czy siarkę. Popiół dodatkowo wzmocni korzenie oraz odporność na zmienne warunki atmosferyczne, choroby i szkodniki pomidorów.
Jak przygotować nawóz do pomidorów? Do tego potrzebujemy również suszonej pokrzywy. Do wysokiego naczynia wsypujemy małą łyżeczkę pokrzywy, a następnie dodajemy połowę łyżeczki popiołu drzewnego (w proporcjach 2:1). Całość zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostygnięcia. Później wywar trzeba jedynie odcedzić i domowy nawóz do pomidorów jest gotowy do użycia. Nawóz do pomidorów stosujemy do dwóch razy w miesiącu.
CZYTAJ TAKŻE: