Pomidory będą rosły jak na drożdżach. Świetny nawóz
Domowe, naturalne odżywki do roślin to świetne rozwiązanie dla ogrodników, którzy chcą w ekologiczny sposób wesprzeć swoje uprawy. Nasze kuchnie kryją w sobie mnóstwo różnych składników, które mogą pomóc roślinom na działce w rozwoju, owocowaniu, a także radzeniu sobie z chorobami. Świetnym przykładem na to są drożdże, które kryją w sobie wiele cennych właściwości.

Spis treści:
Drożdże to dobrze znany składnik w kuchni. Mają pozytywny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale również na rośliny. Warto o tym pamiętać, szczególnie kiedy posadziliśmy w tym roku na działce pomidory.
Nawóz z drożdży do pomidorów. Jakie ma właściwości?
Drożdże to jednokomórkowe organizmy, które zaliczane są do grzybów. Kryją w sobie wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo, potas, fosfor, magnez, czy sód. Dzięki temu stymulują rozwój zdrowego i silnego systemu korzeniowego, a także przyspieszają wzrost roślin. Mogą również sprzyjać tworzeniu się nowych kwiatów i pojawianiu się owoców. Plony będą większe i zdrowsze.
To jednak nie wszystko. Oprócz dostarczania cennych substancji drożdże pełnią również funkcję ochronną. Te jednokomórkowe grzyby w ziemi oraz na roślinach wypierają chorobotwórcze mikroorganizmy, tym samym zmniejszając ryzyko pojawienia się takich chorób roślin, jak szara pleśń, alternarioza czy zaraza ziemniaczana. Zwiększają również odporność sadzonek i roślin, które w wyniku intensywnych deszczów albo wysokiej wilgotności powietrza mogą być narażone na choroby.
Odżywka z drożdży sprawdzi się szczególnie w przypadku warzyw, takich jak pomidory czy ogórki. Są to rośliny, które są dość wrażliwe na pogodę, niedobór promieni słonecznych oraz różne choroby. Stosowanie odżywki może pozytywnie wpłynąć nie tylko na ich rozwój, ale także poprawić plony.
Jak przygotować odżywkę z drożdży? Dwa sposoby
Najprostszą odżywkę z drożdży można wykonać poprzez rozpuszczenie kostki produktu (100 g) w 10 litrach letniej wody. Taka mikstura sprawdzi się idealnie jako oprysk - wystarczy przelać ją do butelki z atomizerem i obficie spryskać rośliny. Warto zwrócić uwagę na pogodę. Zabieg powinien być wykonywany, kiedy nie pada, ani nie wieje. W ten sposób mikstura pozostanie na roślinie dłużej i jest większa szansa, że przyniesie efekty. Oprysk sprawdzi się nie tylko w przypadku ataku choroby. Warto stosować go również profilaktycznie, jako wzmocnienie dla rozwijających się roślin.
Lepsze skutki może przynieść nawóz z drożdży sfermentowanych. Do jego przygotowania będziemy jednak potrzebować trochę więcej czasu. Nawóz składa się z:
- 100 g świeżych drożdży,
- 1 szklanki cukru,
- 10 litrów ciepłej wody.
W dużym pojemniku umieszczamy rozdrobnione drożdże i zasypujemy je cukrem. Odstawiamy na 1-2 godziny. Po tym czasie wlewamy do pojemnika letnią wodę i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną mieszankę pozostawiamy na tydzień w ciepłym miejscu. Dopiero po tym czasie odżywka będzie gotowa do użycia. Przed podlaniem pomidorów rozcieńczamy ją wodą w proporcji 1:40 (np. 1 szklanka odżywki na 10 litrów wody). Taką odżywkę można stosować raz na dwa tygodnie albo rzadziej. Najlepiej sprawdzi się w ogrodzie wczesną wiosną oraz pod koniec lata.
Kiedy nawozić pomidory?
Pomidory to dość wymagające rośliny, które podczas sezonu wegetacyjnego potrzebują regularnego dokarmiania. Z tego powodu ziemię warto wzbogacić już przed sadzeniem. Najlepiej zrobić to jesienią - glebę warto przekopać z obornikiem albo kompostem.
Pomidory po raz pierwszy należy nawozić już cztery tygodnie po posadzeniu. Nawozem można podlać glebę albo przekopać go z wierzchnią warstwą gleby. Od tego momentu zabieg należy powtarzać ok. co dwa tygodnie do momentu, aż owoce zaczną dojrzewać.
Źródło: deccoria.pl