Powszechny środek na chwasty osłabia odporność człowieka. Badacze alarmują
Najczęściej na świecie stosowany herbicyd - glifosat, może zakłócać działanie układu immunologicznego. Badanie opublikowane przez zespół z kanadyjskiego Uniwersytetu Lavala po raz kolejny poddaje pod wątpliwość kwestie bezpieczeństwa stosowania tej substancji.
Specjalista w dziedzinie Chorób Zakaźnych i Immunologicznych w Centrum Badawczym Uniwersytetu Lavala Martin Pelletier twierdzi, że od kilkudziesięciu lat pojawiają się badania na temat szkodliwości glifosatu na zdrowie, nie osiągnięto konsensusu na temat wpływu tego herbicydu na zdrowie człowieka.
Badacz wraz z grupą naukowców stwierdził jednak w niedawnym badaniu, że glifosat może wpływać na pewne funkcje zachodzące w układzie odpornościowym, tym samym go upośledzając. Naukowcy wysunęli ten wniosek po zbadaniu wpływu glifosatu na neutrofile, czyli białe krwinki występujące najliczniej w organizmie człowieka.
Glifosat zaburza pracę układu odpornościowego?
Badacze wyizolowali neutrofile z ludzkiej krwi i poddali je działaniu glifosatu w trzech stężeniach: od dawki "bezpiecznej", przez dawkę, którą przyjmują rolnicy stosujący glifosat, po ilość, która jest dla organizmu ludzkiego trująca.
Wyniki były następujące: glifosat nie zabił neutrofili i nie wpłynął na poziom ich aktywności we wszystkich trzech stężeniach. Ale prof. Pelletier twierdzi, że substancja zaburza dwa mechanizmy wykorzystywane przez neutrofile przy zwalczaniu zagrożeń dla organizmu. Naukowcy zaobserwowali wzrost produkcji reaktywnych form tlenu, czyli cząsteczek, których nadmiar może mieć szkodliwy wpływ na organizm, ponieważ uszkadzają własne tkanki.
Ponadto naukowcy dowodzą tezie na temat negatywnego wpływu glifosatu na układ hormonalny mężczyzn. Niedawno badacze z Francji wykryli glifosat w próbkach pobranych z francuskiej kliniki leczenia niepłodności. W ponad 55 proc. próbek wykryto wysokie stężenie glifosatu.
Chemikalia powszechne jak mąka
Glifosat jako środek ochrony roślin i substancja stosowano przeciw chwastom został wprowadzany na rynek w latach 70. XX w. przez koncern Monsanto. Od tej pory regularnie pojawiają się liczba badania na temat szkodliwości tej substancji. Z drugiej strony Monsanto, a obecnie firma Bayer, która przejęła koncern, zapewniali, że składnik nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego, ponieważ działa wyłącznie na enzymy charakterystyczne dla roślin.
Glifosat jest najczęściej sprzedawanym herbicydem na świecie. Glifosat i jego metabolity są wykrywalne u 80 proc. populacji - zauważają kanadyjscy badacze badacz. Składniki te można znaleźć w wielu narządach, a także we krwi i w ludzkim mleku. Organizm eliminuje te produkty w ciągu 48 godzin, ale spożywamy je razem z warzywami, owocami i zbożami.