Niebieski barwnik w jedzeniu i napojach może szkodzić. Jest alternatywa

 Błękit brylantowy (E133) to barwnik żywności powszechnie stosowany w produkcji artykułów spożywczych.
Błękit brylantowy (E133) to barwnik żywności powszechnie stosowany w produkcji artykułów spożywczych.PASCAL POCHARD-CASABIANCA AFP

W skrócie

  • Naukowcy z Uniwersytetu Cornell opracowali naturalny niebieski barwnik spożywczy z białka alg, który może zastąpić syntetyczne barwniki.
  • Barwnik ten, oparty na fikocyjaninie, oferuje zdrowszą alternatywę dla popularnych, kontrowersyjnych emulgatorów i barwników stosowanych w przemyśle spożywczym.
  • Niektóre sztuczne barwniki, takie jak E127 (erytrozyna) czy E133 (błękit brylantowy), budzą obawy ze względu na potencjalne skutki uboczne dla zdrowia.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

Algi zamiast syntetycznych barwników

Biała plastikowa butelka z niebieską nakrętką, trzymana przez rękę w rękawiczce laboratoryjnej, etykieta informuje o dodatku barwiącym E133, Reddish Blue, na tle rozmytego, niebieskiego laboratorium.
Barwnik E133 jest dopuszczony do obrotu w wielu krajach, z nielicznymi wyjątkamiWLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIAFP

Zobacz również:

    Dyskusyjne barwniki

    Spirulina to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów
    Spirulina to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów123RF/PICSEL
    Czarne złoto nie tylko dla rolników. Zastąpi nawozy?Polsat NewsPolsat News