U nas jest nawet w czekoladzie. W Norwegii go zakazali

Oprac.: Justyna Nachman

Żółcień pomarańczowa, oznaczona jako E110 jest stosowana do barwienia czekolady i karmelu.
Żółcień pomarańczowa, oznaczona jako E110 jest stosowana do barwienia czekolady i karmelu.123RF/PICSEL

Żółcień pomarańczowa FCF. Czy E110 jest bezpieczny?

Zobacz również:

    W jakich produktach jest E110?

    • dżemy i marmolady;
    • galaretki;
    • budynie i desery w proszku;
    • słodycze: czekolada, karmel, marcepan i lody;
    • gumy do żucia;
    • płatki śniadaniowe;
    • sery;
    • konserwy rybne;
    • słone przekąski;
    • zupki w proszku;
    • napoje owocowe;
    • likiery.

    Czy w Polsce można używać E110 w produktach?

    Zobacz również:

    Zima żubrom niestraszna. Zwierzęta chętnie wychodzą z lasuPolsat NewsPolsat News