Co oznacza nalot na miodzie? Na to koniecznie uważaj
Oprac.: Natalia Charkiewicz
Nie dość że miód jest skarbnicą zdrowia, to jest jeszcze smaczny. Na dodatek mamy do wyboru wiele rodzajów - od zwykłego lipowego przez malinowy po faceliowy. Jednak czasami widzimy na miodzie pęcherzyki i nalot. Czy miód może się zepsuć?
Polacy bardzo lubią miód, znajduje się on właściwie w każdym domu. Mamy też długą tradycję bartniczą. Co więcej - mamy jedne z najlepszych miodów na świecie.
Na portalu kulinarnym Taste Atlas ukazało się zestawienie najlepszych regionalnych miodów na świecie. Oprócz oczywistych faworytów, takich jak słynny miód manuka, w rankingu znalazły się także wyroby z Polski. W pierwszej dziesiątce uplasowały się aż cztery miody z naszego kraju.
Jak rozpoznać, że miód się zepsuł?
Niestety, ale wbrew wieloletniemu przekonaniu o nieśmiertelności miodu, to może się on zepsuć. Na co uważać by nie przyprawić żołądka o zatrucie?
Miód, który jest zwietrzały i był źle przechowywany, ma dość ostry, piwny aromat. Może być też kwaśny w smaku. Często na powierzchni sfermentowanego miodu pojawia się biały nalot - ma formę piany, jest też sporo pęcherzyków powietrza. Świadczy to o rozwoju bakterii drożdżowych. Co ciekawe taki miód można jeszcze odratować, podgrzewając go do 80 stopni Celsjusza. Wtedy zabijemy drożdże, ale też pozbawimy miód wszelkich właściwości odżywczych. Taki miód często jest dodawany np. do nalewek czy słodkich wypieków.
Jednak jeśli nie chcemy go już w żaden sposób spożywać, to sfermentowany miód należy wyrzucić.
Gdzie przechowywać miód?
By nie doszło do tego typu fermentacji trzeba po prostu prawidłowo przechowywać miód. Jak donosi portal terazgotuje.pl miód po otwarciu trzeba spożyć w ciągu 36 miesięcy.
Otwarty słoik miodu należy szczelnie zakręcić i schować do zacienionej szafki. Można go też owinąć papierem, który jeszcze mocniej zabezpieczy miód przed słońcem. Wtedy miód nie zepsuje się, bo chronimy jego antybakteryjnych właściwości. Nie należy stawiać miodu blisko grzejników, kuchenek czy na parapetach. Ciepło i słońce będą powoli zabijać miód.