Wybrano najlepsze miody na świecie. Aż cztery są z Polski
Oprac.: Jakub Wojajczyk
Na portalu kulinarnym Taste Atlas ukazało się zestawienie najlepszych regionalnych miodów na świecie. Oprócz oczywistych faworytów, takich jak słynny miód manuka, w rankingu znalazły się także wyroby z Polski. W pierwszej dziesiątce uplasowały się aż cztery miody z naszego kraju.
Taste Atlas to serwis podróżniczo-kulinarny, który specjalizuje się w kuchni regionalnej. Można w nim znaleźć m.in. zestawienia najlepszych deserów czy dań obiadowych. Ale są też mniej oczywiste produkty, z których słyną dane miejsca.
Najlepsze miody regionalne na świecie. Cztery z Polski
Jednym z takich wyrobów jest miód, który od wieków wytwarza się na całym świecie. Najpopularniejszym produktem tego typu według Taste Atlas jest miód manuka, który powstaje w Nowej Zelandii i Australii. To w tych krajach rośnie leptospermum sztywne, którego nektar jest niezbędny do produkcji charakterystycznego miodu o wielu właściwościach prozdrowotnych.
Co ciekawe, w zestawieniu najlepszych miodów regionalnych na świecie znalazły się aż cztery produkty z Polski: miód drahimski, kurpiowski, podkarpacki miód spadziowy oraz miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich. Wszystkie są wpisane na polską listę produktów tradycyjnych.
Miód drahimski wytwarza się w powiatach szczecineckim i drawskim. To od drugiego z tych regionów bierze swoją nazwę (Stare Drawsko zwane było niegdyś Drahim). Bartnictwo popularne jest tam co najmniej od XVI w., a okoliczne pszczoły pozyskują nektar m.in. z wrzosów, gryki, lip i rzepaku.
Z kolei miód kurpiowski pochodzi z północno-wschodniej części woj. mazowieckiego i - jak wskazuje nazwa - jest produktem tradycyjnym Kurpi. To miód wielokwiatowy z domieszką spadzi ze świerku i sosny.
Uznanie w rankingu zyskał także ciemny miód z Podkarpacia pochodzący ze spadzi z jodły pospolitej. Wyróżnia go ciemnobrązowa lub prawie czarna barwa z zielonymi refleksami. Ma specyficzny korzenny zapach i żywiczny smak.
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich ma z kolei barwę bursztynowo-herbacianą i wyróżnia go silny aromat wrzosu. Co ciekawe, w smaku jest mało słodki, ostry i gorzkawy. Udział pyłku wrzosowego jako pyłku przewodniego w tym miodzie powinien wynosić nie mniej niż 50 proc.