Śmiertelnie groźny grzyb jest mylony z pieczarką. Wystarczy 30 g, by zabił

Co prawda do pełni sezonu grzybowego jeszcze kilka tygodni, ale warto zawczasu przypomnieć sobie podstawowe zasady, jakich powinniśmy się trzymać podczas poszukiwania grzybów w lesie. Jednym z gatunków, na które szczególnie trzeba uważać jest muchomor zielonawy, wcześniej znany też jako sromotnikowy. Jak mówią specjaliści, wystarczy spożyć zaledwie 30 gramów, aby zabił człowieka.

Muchomora zielonawego (sromotnikowego) łatwo pomylić np. z pieczarką. Już niewielka ilość prowadzi do poważnego zatrucia lub śmierci
Muchomora zielonawego (sromotnikowego) łatwo pomylić np. z pieczarką. Już niewielka ilość prowadzi do poważnego zatrucia lub śmierciPiotr Kamionka/REPORTEREast News

Wydawać by się mogło, że wszyscy wiemy już, których grzybów nie zbierać, tym bardziej, jeśli są to muchomory. Okazuje się jednak, że część Polek i Polaków nadal nie posiada takiej wiedzy, co potwierdzają eksperci.

Polki i Polacy zbierają muchomory zielonawe

Jak zdradziła w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Gąsior z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie, zdarza się, że mieszkańcy regionu zbierają do swoich koszyków muchomory zielonawe, zwane też sromotnikowymi. Oprócz tego w zbiorach grzybiarzy pojawiają się też muchomory jadowite czy tzw. fałszywe kurki (lisówki pomarańczowe).

Z wymienionych gatunków to jednak muchomor zielonawy stanowi największe zagrożenie. Możemy go znać także pod nazwą muchomor sromotnikowy, jednak oficjalnie zmienioną ją, aby łatwiej było rozpoznać tego wyjątkowo trującego dla ludzi grzyba po charakterystycznym kolorze.

Muchomor zielonawy rośnie najczęściej w lasach liściastych, pod dębami, ale też bukami, brzozami czy drzewami iglastymi jak sosny i świerki.

Muchomor zielonawy, jak podpowiada nazwa, ma nieco zielone zabarwienie. Pracownicy sanepidu donoszą, że Polki i Polacy czasami wrzucają je do swoich koszyków, mimo że to jeden z najbardziej trujących grzybów w naszych lasach123RF/PICSEL

Wystarczy 30 gramów muchomora, aby zabić

Gatunek, który pojawia się w koszykach polskich grzybiarzy, obok muchomora jadowitego, należy do jednego z najgroźniejszych w naszym kraju. Zjedzenie najmniejszej ilości prowadzi do zatrucia i nieodwracalnych zmian w wątrobie. Z kolei już niewielka porcja - zaledwie 30 gramów - wystarczy, aby zabić człowieka.

Według statystyk muchomor zielonawy odpowiada aż za 90 proc. zatruć grzybami wśród ludzi na świecie. Wynika to z faktu, że ma łagodny smak i łatwo pomylić go z i innymi grzybami - gąską zieloną, gołąbkiem zielonawym, a nawet z pieczarką (podobne są szczególnie młode owocniki muchomora).

Warto pamiętać, że, choć muchomor zielonawy jest śmiertelnie groźny dla ludzi, to dla zwierząt jest niegroźny. Dlatego, nawet jeśli natrafimy na niego w lesie, nie niszczmy go. Człowiekowi nie służy, ale może być pożywieniem np. dla ślimaków czy owadów.

"Wydarzenia": Lisówki zamiast kurek. To nie największy błąd grzybiarzyPolsat NewsPolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas