Ogórek
Ogórki (Cucumis L.) to popularne warzywa z rodziny dyniowatych, cenione za swój orzeźwiający smak i wszechstronność kulinarną. Pochodzące z Indii, ogórki uprawiane są od tysięcy lat i obecnie są powszechnie spotykane na całym świecie. Wyróżnia się kilka odmian ogórków, w tym ogórki szklarniowe, gruntowe i kiszone. Bogate w wodę, witaminy oraz minerały, ogórki są niskokalorycznym składnikiem wielu sałatek, przekąsek i przetworów. Ich uprawa jest stosunkowo łatwa, co czyni je popularnym wyborem w ogrodach i na plantacjach.
Ogórek - najważniejsze informacje
Ile jest gatunków ogórków?
Do rodzaju „ogórek” należy ponad 50 gatunków. Naturalnie występuje on w Azji i Australii, natomiast został indukowany na inne kontynenty.
Ogórek prawdopodobnie pierwotnie rósł w Indiach, natomiast od tysięcy lat jest uprawiany w innych obszarach świata. Ta roślina w Polsce pojawiła się w IX wieku. Jest uprawiana ze względu na zastosowanie spożywcze – w gruncie lub w szklarniach.
Czy ogórek to owoc?
Ogórek to roślina jednoroczna o owłosionych pędach. Ma okrągłe, klapowane liście o gruczołowatej powierzchni blaszki.
Należy do gatunków jednopiennych z rozdzielnopłciowymi kwiatami. Owoce tej rośliny mają formę wielonasiennych jagód.
Gdzie uprawiać ogórki?
Ogórki są chętnie uprawiane w przydomowych ogrodach i szklarniach. Wybór odmiany należy uzależnić od sposobu wykorzystania tych warzyw – istnieje bowiem podział na gruntowe i konserwowe. Te ostatnie najlepiej sprawdzą się do marynowania. Wśród popularnie hodowanych odmian można wyróżnić:
- ogórki gruntowe Cezar – idealne do jedzenia na surowo, charakteryzują się szybkim owocowaniem i dużą odpornością,
- ogórki gruntowe Hermes – dają smaczne i kształtne owoce,
- ogórki konserwowe Aladyn – doskonale sprawdzą się dla wielbicieli korniszonów i kiszonek.
Jedną z najczęściej występujących oznak choroby są żółte liście ogórka. Odbarwienie i usychanie rośliny może powodować wiele czynników:
- niedobór składników odżywczych – magnezu lub azotu,
- działalność szkodników – na ogórkach żerują przędziorki chmielowce, zmienniki bylinowce czy wciornastki tytoniowce,
- przesuszenie lub przelanie rośliny.
Uprawa i pielęgnacja ogórków
Ogórki najlepiej rozwijają się w żyznym, próchniczym podłożu. Mają wysokie wymagania termiczne i potrzebują nagrzanej gleby. Wystarczy ochłodzenie do 12°C, aby zaczęły więdnąć.
Te rośliny są wrażliwe zarówno na niedobór wody, jak i zbytnie przesuszenie. Sadzonka, która jest niedostatecznie nawodniona, nie będzie zdolna do poboru wapna.