Najdroższe grzyby na świecie. Czy warto za nie tyle zapłacić?

Cenione są za właściwości prozdrowotne, lecznicze, walory smakowe, a niektóre za psychoaktywne działanie. Świat grzybów jest od wieków zakorzeniony w kulturze. Nic dziwnego, że za unikatowe okazy ludzie są w stanie sporo zapłacić. Zwłaszcza grzyby jadalne osiągają najwyższe ceny na rynkach.

Nie każdy może sobie pozwolić na zakup najdroższego grzyba na świecie
Nie każdy może sobie pozwolić na zakup najdroższego grzyba na świecieGetty Images
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Szacuje się, że na świecie występuje nawet 1,5 mln gatunków grzybów. W większości żyją na lądzie, pod ziemią, ale spotkać je można także w wodzie. Inne pasożytują w organizmach owadów, zwierząt, roślin i ludzi. Które z nich cieszą się największym zainteresowaniem i osiągają najwyższe ceny?

Czytaj także: Czy grzyby są zdrowe?

Larwa czy grzyb?

Yartsa gunbu (Cordyceps sinensis) nazywany jest też grzybem gąsienicowym, ponieważ pasożytuje na larwie ćmy. Zainfekowane larwy umierają, a z ciała żywiciela wyrasta grzyb. Okaz zwany jest też kordycepsem chińskim lub maczużnikiem chińskim. Podobno jest ceniony za właściwości prozdrowotne - zwiększenie siły - oraz za wpływ na zwiększenie libido. Cena tego grzyba-larwy jest zawrotna i dla większości ludzi nieosiągalna. Yartsa gunbu kosztuje ok. 260 tys. zł za kilogram. Szacuje się, że jeden okaz waży od 300 do 500 miligramów. Pasożyta można spotkać tylko w Tybecie na wysokości pomiędzy 3000 i 5000 m n.p.m.

Yartsa gunbu kosztuje ok. 260 tys. zł za kilogram
Yartsa gunbu kosztuje ok. 260 tys. zł za kilogramGetty Images

Białe trufle

Kto oglądał włoski film “Truflarze" ten wie, że poszukiwanie podziemnych skarbów nie należy do najłatwiejszych zadań. Ale to właśnie białe trufle są najrzadszą i najdroższą ze wszystkich odmian trufli. Chociaż są one dość powszechne w Europie i możemy kupić wiele produktów, bazujących na truflach, na próżno ich szukać. Łowcy trufli często poszukują okazów z wyszkolonymi psami lub świniami, które są niezastąpione w zlokalizowaniu tych drogich grzybów. Trufle są uważane za luksusowy rarytas. Do tej pory żaden rolnik nie uprawiał ich z powodzeniem. Dlatego cena grzyba nadal jest tak wysoka. Kosztują od 3000 do nawet 9000 euro za kilogram. Często sprzedaje się je na gramy. Czarne trufle są nieco tańsze niż białe, ale i tak trzeba za nie słono zapłacić.

Biała trufla to grzyb, na którego bardzo trudno się natknąć
Biała trufla to grzyb, na którego bardzo trudno się natknąćGetty Images

Matsutake

Grzyby matsutake pochodzą z Japonii. Przypominają wyglądem aromatyczne grzyby shiitake, które często można zjeść w zupach typu ramen. Matsutake mają jednak charakterystyczne kudłate kapelusze i dłuższe łodygi. Ten japoński grzyb ma wyraźny pikantny smak i ostry zapach. Jakość tych grzybów może być różna, podobnie jak w przypadku liści zielonej herbaty. Najlepsze jakościowo są okazy zebrane na początku sezonu i to one osiągają najwyższe ceny. Na zakończenie sezonu grzyby są dużo tańsze.

W przypadku importu matsutake do Europy średni koszt za kilogram grzybów wynosi ok. 430 zł. Zbiory matsutake drastycznie zmniejszył się w ciągu ostatnich 50 lat z powodu szkodnika żerującego na sosnach. Atakuje on drzewa, wokół których rośnie grzyb matsutake.

Grzyb Matsutake pochodzi z Japonii
Grzyb Matsutake pochodzi z JaponiiGetty Images

Smardz

Morchella to gatunek jednych z najbardziej poszukiwanych odmian grzybów. W Polsce występuje kilka odmian tego okazu: smardz półwolny, wyniosły, stożkowaty. Smardz jadalny występuje w lasach liściastych i mieszanych, a także na łąkach i łęgach lub na nawożonych glebach. Jest pusty w środku. W Europie owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Trzeba wiedzieć, że grzyb ten był w Polsce długo objęty ścisłą ochroną gatunkową - od 1983 do 2014 r. W Czerwonej liście roślin i grzybów Polski należy do kategorii "R", czyli rzadki. Od 2014 r. podlega ochronie częściowej. Smardze są jednymi z najdroższych grzybów w Stanach Zjednoczonych. Grzybek wyglądem przypomina suszoną morelę.

Smardz wygląda jak suszona morela
Smardz wygląda jak suszona morelaGetty Images

Cordyceps Militaris

Cordyceps militaris (maczużnik bojowy) to grzyb rosnący w Azji. Podobnie, jak maczużnik chiński, należy do rodziny cordyceps, która pasożytuje na innych gatunkach. Militaris żeruje na larwach i poczwarkach motyli, zwłaszcza na ćmach. Kolorem przypomina barwę dobrze znanych nam kurek, które również uważane są za jedne z droższych grzybów na świecie.

W Polsce można kupić sproszkowanego grzyba lub zamkniętego w formie suplementu w kapsułce. W medycynie tradycyjnej wschodu maczużnik jest ceniony za właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Ma wspierać układ oddechowy i odpornościowy, dlatego poleca się go spożywać w procesie walki z nowotworami. Cordyceps Militaris w przeciwieństwie do Yartsa Gunbu jest uprawiany komercyjnie. Grzyba-gąsienicy nie da się wyhodować i można go znaleźć tylko w Himalajach. Maczużnik bojowy może kosztować nawet 1600 dolarów za kg (osiąga ceny do 800 dolarów za funt).

Hodowla gatunku Cordyceps militaris
Hodowla gatunku Cordyceps militaris Getty Images
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas