Reklama

Najdroższe grzyby na świecie. Czy warto za nie tyle zapłacić?

Cenione są za właściwości prozdrowotne, lecznicze, walory smakowe, a niektóre za psychoaktywne działanie. Świat grzybów jest od wieków zakorzeniony w kulturze. Nic dziwnego, że za unikatowe okazy ludzie są w stanie sporo zapłacić. Zwłaszcza grzyby jadalne osiągają najwyższe ceny na rynkach.

Szacuje się, że na świecie występuje nawet 1,5 mln gatunków grzybów. W większości żyją na lądzie, pod ziemią, ale spotkać je można także w wodzie. Inne pasożytują w organizmach owadów, zwierząt, roślin i ludzi. Które z nich cieszą się największym zainteresowaniem i osiągają najwyższe ceny?

Czytaj także: Czy grzyby są zdrowe?

Reklama

Larwa czy grzyb?

Yartsa gunbu (Cordyceps sinensis) nazywany jest też grzybem gąsienicowym, ponieważ pasożytuje na larwie ćmy. Zainfekowane larwy umierają, a z ciała żywiciela wyrasta grzyb. Okaz zwany jest też kordycepsem chińskim lub maczużnikiem chińskim. Podobno jest ceniony za właściwości prozdrowotne - zwiększenie siły - oraz za wpływ na zwiększenie libido. Cena tego grzyba-larwy jest zawrotna i dla większości ludzi nieosiągalna. Yartsa gunbu kosztuje ok. 260 tys. zł za kilogram. Szacuje się, że jeden okaz waży od 300 do 500 miligramów. Pasożyta można spotkać tylko w Tybecie na wysokości pomiędzy 3000 i 5000 m n.p.m.

Białe trufle

Kto oglądał włoski film “Truflarze" ten wie, że poszukiwanie podziemnych skarbów nie należy do najłatwiejszych zadań. Ale to właśnie białe trufle są najrzadszą i najdroższą ze wszystkich odmian trufli. Chociaż są one dość powszechne w Europie i możemy kupić wiele produktów, bazujących na truflach, na próżno ich szukać. Łowcy trufli często poszukują okazów z wyszkolonymi psami lub świniami, które są niezastąpione w zlokalizowaniu tych drogich grzybów. Trufle są uważane za luksusowy rarytas. Do tej pory żaden rolnik nie uprawiał ich z powodzeniem. Dlatego cena grzyba nadal jest tak wysoka. Kosztują od 3000 do nawet 9000 euro za kilogram. Często sprzedaje się je na gramy. Czarne trufle są nieco tańsze niż białe, ale i tak trzeba za nie słono zapłacić.

Matsutake

Grzyby matsutake pochodzą z Japonii. Przypominają wyglądem aromatyczne grzyby shiitake, które często można zjeść w zupach typu ramen. Matsutake mają jednak charakterystyczne kudłate kapelusze i dłuższe łodygi. Ten japoński grzyb ma wyraźny pikantny smak i ostry zapach. Jakość tych grzybów może być różna, podobnie jak w przypadku liści zielonej herbaty. Najlepsze jakościowo są okazy zebrane na początku sezonu i to one osiągają najwyższe ceny. Na zakończenie sezonu grzyby są dużo tańsze.

W przypadku importu matsutake do Europy średni koszt za kilogram grzybów wynosi ok. 430 zł. Zbiory matsutake drastycznie zmniejszył się w ciągu ostatnich 50 lat z powodu szkodnika żerującego na sosnach. Atakuje on drzewa, wokół których rośnie grzyb matsutake.

Smardz

Morchella to gatunek jednych z najbardziej poszukiwanych odmian grzybów. W Polsce występuje kilka odmian tego okazu: smardz półwolny, wyniosły, stożkowaty. Smardz jadalny występuje w lasach liściastych i mieszanych, a także na łąkach i łęgach lub na nawożonych glebach. Jest pusty w środku. W Europie owocniki wytwarza w kwietniu i maju. Trzeba wiedzieć, że grzyb ten był w Polsce długo objęty ścisłą ochroną gatunkową - od 1983 do 2014 r. W Czerwonej liście roślin i grzybów Polski należy do kategorii "R", czyli rzadki. Od 2014 r. podlega ochronie częściowej. Smardze są jednymi z najdroższych grzybów w Stanach Zjednoczonych. Grzybek wyglądem przypomina suszoną morelę. 

Cordyceps Militaris

Cordyceps militaris (maczużnik bojowy) to grzyb rosnący w Azji. Podobnie, jak maczużnik chiński, należy do rodziny cordyceps, która pasożytuje na innych gatunkach. Militaris żeruje na larwach i poczwarkach motyli, zwłaszcza na ćmach. Kolorem przypomina barwę dobrze znanych nam kurek, które również uważane są za jedne z droższych grzybów na świecie.

W Polsce można kupić sproszkowanego grzyba lub zamkniętego w formie suplementu w kapsułce. W medycynie tradycyjnej wschodu maczużnik jest ceniony za właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Ma wspierać układ oddechowy i odpornościowy, dlatego poleca się go spożywać w procesie walki z nowotworami. Cordyceps Militaris w przeciwieństwie do Yartsa Gunbu jest uprawiany komercyjnie. Grzyba-gąsienicy nie da się wyhodować i można go znaleźć tylko w Himalajach. Maczużnik bojowy może kosztować nawet 1600 dolarów za kg (osiąga ceny do 800 dolarów za funt).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy