Polacy ją kochają, dodają do rosołu. Wygrała ranking najbardziej trujących
Naukowcy z Ogród Botaniczny w Hamburgu co roku wybierają najbardziej trującą roślinę. Pierwsze miejsce swojego czasu zajął popularny nerkowiec. Jednak o dziwo w tym rankingu przed dwoma laty znalazła się też roślina, którą dodajemy do wielu potraw. Mowa o pietruszce - od lat uważanej za zdrowe warzywo.

Ogród botaniczny w Hamburgu swojego czasu co roku publikuje wyniki konkursu na najbardziej toksyczną roślinę. Swojego czasu konkurs wygrał o dziwo nerkowiec, którego owoce są powszechnie uznawane za bardzo zdrowy produkt.
Czy pietruszka jest trująca?
Z kolei pierwsze miejsce w 2023 r. w rankingu najbardziej trujących roślin zdobyła ukochana przez Polaków pietruszka. Można zdziwić się, że na liście jest roślina, którą już od wieków stosuje się ją w kuchni. Przecież już nawet nasze babcie uważały ją za skarbnicę zdrowia. Jednak okazuje się, że pietruszka w określonych warunkach może zagrażać naszemu zdrowiu.
Tak naprawdę trujące właściwości mają tylko nasiona pietruszki - i to na dodatek te, które pojawiają się na kwiatostanach, gdy roślina ma dwa lata.
W nasionach znajduje się olejek pietruszkowy, z kolei ten zawiera związek chemiczny zwany apiolem. Podrażnia mięśnie gładkie pęcherza moczowego, jelit oraz macicy. W skrajnych przypadkach nasiona pietruszki mogą uszkodzić wątrobę i nerki.

Jeść czy nie jeść?
Jednak naukowcy podkreślają, że nie musimy obawiać się o swoje zdrowie - pietruszkę należy jeść. Natka jak i korzeń pietruszki są bezpieczne.
Pietruszka zawiera kwas foliowy, tak bardzo potrzebny ciężarnym kobietom. Lekarze zalecają jedzenie pietruszki osobom cierpiącym na anemię - zawiera ona w sobie ogrom żelaza.
Pietruszka to istna skarbnica zdrowia, jest bogata m.in. w witaminy C, A, E, K i witaminy z grupy B, luteinę, wapń, potas, mangan, cynk oraz selen. Wspomaga układ odpornościowy, a w kosmetyce stosowana jest na usuwanie przebarwień i blizn.









