Te owoce i warzywa mają najwięcej trucizny. A uważamy je za zdrowe
53 tysiące próbek, 47 przebadanych owoców i warzyw. Wszystko po to by sprawdzić, które z nich są najbardziej zanieczyszczone chemikaliami. Raport Environmental Working Group (EWG) nie pozostawia złudzeń. Lepiej uważać na te owoce i warzywa.

Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja non-profit, która chce chronić zdrowie ludzi i blisko od 20 lat bada warzywa oraz owoce. Analizuje, które z nich mają najwięcej pestycydów.
Brudna Dwunastka owoców i warzyw 2025
Po przebadaniu 53 tys. próbek z 47 różnych owoców i warzyw, pochodzących z Departamentu Rolnictwa i Agencji ds. Żywności i Leków Stanów Zjednoczonych (USDA), EWG stworzyło coroczny raport. Wybrali niechlubną dwunastkę najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw.
Na 12. miejscu znalazły się ziemniaki. W zeszłym roku nie było ich w raporcie, więc ich sytuacja pogorszyła się. 11. miejsce zajęły lubiane przez wszystkich borówki. Rok wcześniej też znalazły się w zestawieniu. Na 10. lokacie uplasowały się jeżyny.


9. miejsce przypadło jabłkom, 8. gruszkom, zaś 7. nektarynkom. Wszystkie z nich są stałymi bywalcami corocznego raportu na temat najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw. 6. miejsce zajęły wiśnie, które rok wcześniej były na 10. Niezmiennie 5. lokata należy do brzoskwiń. Podobnie jest z 4. miejscem, które "okupują" winogrona.

Podium otwierają, uważane za niezwykle zdrowe, jarmuż, kapusta włoska i gorczyca. W zeszłym roku na 3. miejscu znalazła się inna kapusta - liściowa. Poza tym skład był bez zmian. 2. miejsce zajęły truskawki, które w 2024 r. były numerem 1. W 2025 r. 1. miejsce w raporcie Brudnej Dwunastki zajął szpinak. Zamienił się on miejscami z truskawkami.














