Test pomarańczy z Biedronki i Lidla. Czy na pewno wiesz, co jesz?

Agnieszka Boreczek

Pomarańcze z popularnych dyskontów są pełne pestycydów, ale wszystko jest w normie.
Pomarańcze z popularnych dyskontów są pełne pestycydów, ale wszystko jest w normie.PLUS Stock Photo123RF/PICSEL

Wyniki testu: Pestycydy w pomarańczach

Imazalil – potencjalnie rakotwórczy fungicyd

„Efekt koktajlu” – ukryte zagrożenie

Polskie jabłka bardziej zanieczyszczone

Jak się chronić przed pestycydami w owocach?

  • mycie owoców – choć pestycydy często przenikają do wnętrza owoców, dokładne mycie i szorowanie skórki może zredukować ich ilość,
  • obieranie skórki – to szczególnie ważne w przypadku owoców cytrusowych, których skórka jest często traktowana środkami chemicznymi,
  • wybieranie produktów ekologicznych – owoce z certyfikatem ekologicznym są mniej narażone na kontakt z pestycydami syntetycznymi.
Śladem wilka. Niezwykła podróż PolakaINTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?