Test pomarańczy z Biedronki i Lidla. Czy na pewno wiesz, co jesz?

Agnieszka Boreczek

Pomarańcze z popularnych dyskontów są pełne pestycydów, ale wszystko jest w normie.
Pomarańcze z popularnych dyskontów są pełne pestycydów, ale wszystko jest w normie.PLUS Stock Photo123RF/PICSEL

Wyniki testu: Pestycydy w pomarańczach

Imazalil – potencjalnie rakotwórczy fungicyd

Zobacz również:

    „Efekt koktajlu” – ukryte zagrożenie

    Polskie jabłka bardziej zanieczyszczone

    Zobacz również:

      Jak się chronić przed pestycydami w owocach?

      • mycie owoców – choć pestycydy często przenikają do wnętrza owoców, dokładne mycie i szorowanie skórki może zredukować ich ilość,
      • obieranie skórki – to szczególnie ważne w przypadku owoców cytrusowych, których skórka jest często traktowana środkami chemicznymi,
      • wybieranie produktów ekologicznych – owoce z certyfikatem ekologicznym są mniej narażone na kontakt z pestycydami syntetycznymi.

      Zobacz również:

      Śladem wilka. Niezwykła podróż PolakaINTERIA.PL
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?