Polska będzie promować i produkować więcej żywności ekologicznej

Ministerstwo rolnictwa chce wesprzeć produkcję żywności ekologicznej. Ma zamiar zachęcić rolników i przetwórców do jej wytwarzania. To dobra wiadomość, ponieważ żywność ekologiczna jest często zdrowsza i pozbawiona chemicznych substancji.

Listek oznacza symbol żywności ekologicznej
Listek oznacza symbol żywności ekologicznejGetty Images

Minister rolnictwa Henryk Kowalczyk dodał, że ministerstwu chodzi też o informowanie o walorach takich produktów.

Kowalczyk podkreślił, że rozwój produkcji ekologicznej jest ważnym zadaniem dla ministerstwa rolnictwa. Mówił, że chodzi o to, by zdrowa żywność była dostępna, ale także o zobowiązanie wynikające z Europejskiego Zielonego Ładu, w którym zapisano istotny wzrost upraw ekologicznych.

Symbol żywności ekologicznej w UEZOFIA BAZAK/Marek BazakEast News

Na razie jesteśmy w tyle

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że Polska nie jest w czołówce krajów mających takie uprawy; w Polsce zajmują one zaledwie 3,5 proc. powierzchni gruntów uprawnych. W Planie Strategicznym 2023-2027 zaplanowano zwiększenie powierzchni upraw ekologicznych do 7 proc., ale najważniejszy nie jest wzrost upraw, ale pozyskanie produktów ekologicznych - przekonywał. Jego zdaniem ważne jest powiązanie produkcji upraw ekologicznych z produkcją konkretnych wyrobów.

Jak wskazywał, rozwój upraw ekologicznych jest możliwy wtedy, gdy jest zbyt na żywność ekologiczną w formie przetworzonej.

Minister zapewnił, że resort rolnictwa będzie wspierał produkcję ekologiczną m.in. poprzez dopłaty do upraw i edukację rolników. Wśród form pomocy wymienił też współfinansowanie w ramach Krajowego Planu Odbudowy przetwórstwa, w tym ekologicznego.

"Prowadzę też rozmowy z ministerstwem edukacji, ministerstwem zdrowia po to, by intensywnie promować walory rolnictwa ekologicznego - zdrowotne i edukacyjne np. w szkołach, przedszkolach czy w szpitalach" - powiedział Kowalczyk.

Jak mówił, ministerstwo będzie się starać, by sieci handlowe i sklepy wyznaczały półki z produktami ekologicznymi. Resort chce współpracować też z Generalną Dyrekcją Lasów Państwowych - chciałby utworzyć sieć sklepów rolnictwa ekologicznego i produkcji leśnej. Sklep powstanie w budynku ministerstwa w Warszawie na ul. Wspólnej. Sprzedaż ruszy za ok. miesiąc.

Herbata z ekologicznym certyfikatemGetty Images

Kowalczyk zwrócił też uwagę, jak ważne jest przekazywanie wiedzy o produktach ekologicznych. Wyjaśnił, że chodzi o produkty kontrolowane "od pola do stołu", posiadające odpowiednie certyfikaty. Jak mówił, dotyczy to zarówno surowców, jak i produktów przetworzonych, które mają oznaczenia świadczące o produkcji ekologicznej, czyli zielony listek. Przekonywał, że dopiero takie oznaczenie, a nie nazwa "ekologiczny" jest gwarantem produktu ekologicznego.

Szef MRiRW podkreślił, że produkt jest ekologiczny wtedy, gdy został wyprodukowany bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych, wytworzony z materiału genetycznego rolnictwa ekologicznego i przetworzony bez sztucznych dodatków oraz konserwantów.

Wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski przypomniał, że w tym roku została uchwalona nowa ustawa dotycząca rolnictwa ekologicznego, a w Krajowym Planie Strategicznym zaplanowano większe dopłaty na ten cel, co ma zachęcać do podjęcia takiej produkcji.

Parkour dla klimatu. Francuzi dają dobry przykładDeutsche WelleDeutsche Welle
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas