Ten grzyb rośnie zimą i jest jadalny. Polacy zupełnie o nim zapomnieli
Wydawać by się mogło, że wraz z nadejściem mrozów i pierwszego śniegu kończy się sezon na grzyby. Jednak nic mylnego - to właśnie wtedy złocisty i mrozoodporny grzyb. Jest nim delikatna płomiennica zimowa. Mimo że rośnie w śniegu to jest jadalna.

Płomiennica zimowa to istny fenomen w świecie grzybów. Należy do grupy najcenniejszych gatunków grzybów zimowych. W Azji z powodzeniem uprawia się odmianę płomiennicy zwaną enoki.
Co sprawia, że płomienica jest odporna na mróz? Zawdzięcza to specjalnemu rodzajowi białka, które wytwarza. Dzięki temu płomiennica zimowa jest odporna na niskie temperatury i śnieg oraz nie gnije.
Rdzawy kapelusz wystający spod śniegu? To płomiennica
Płomiennica zimowa (Flammulina velutipes) jest gatunkiem grzybów z rodziny obrzękowcowatych. Zwana jest też kółkorodkiem aksamitnotrzonowym, monetką aksamitną, opieńką aksamitnotrzonową czy zimówką aksamitną.
Płomiennicę zimową wyróżnia kapelusz - ma średnicę ok. 7 cm, posadowiony jest na cylindrycznym trzonie. Ma rudą barwę i gładką powierzchnię, a gdy wystaje spod śniegu, robi się śliski i zaczyna błyszczeć.

Płomiennica zimowa jest niewrażliwa na mróz
Płomiennica zimowa to jeden z grzybów rosnących w Polsce zimą. Podczas mrozów nie rozwija się, ale gdy tylko temperatura przekroczy zero stopni i robi się odwilż, owszem.
Najczęściej rośnie na drewnie, zarówno na tym martwym, jak i żywym (dlatego może pojawić się nawet na wysokości kilku metrów nad ziemią), w miejscach wilgotnych, np. w pobliżu potoków.
Rośnie w lasach liściastych i mieszanych (występuje np. na dębach, bukach, topolach, głogu, morwie białej, lipie, orzechu włoskim i innych). Ten gatunek grzyba można spotkać nawet w parkach i przydomowych ogródkach. Na drzewach iglastych występuje bardzo rzadko.
Zimowy grzyb nadaje się do jedzenia
Płomiennica zimowa to smaczny grzyb, który nadaje się do wielu dań, m.in. do zup i marynowania. Do jedzenia nadają się raczej same kapelusze - trzony są z reguły twarde i łykowate. Zapach tych grzybów jest przyjemny, choć subtelny.
Płomiennica zimowa jest grzybem leczniczym. Jest znana od wieków w medycynie chińskiej pod nazwą enoki. To grzyb o działaniu przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwwirusowym i immunomodulacyjnym - to znaczy, że ma potencjał wzmacniania odporności oraz aktywizowania czynności naprawczych organizmu.











