Polacy wciąż ją jedzą. W innych krajach jest zakazana

Oprac.: Anna Czowalla

Ryba maślana zawiera trudnostrawne estry woskowe. Na zdjęciu: kostropak (Ruvettus pretiosus)
Ryba maślana zawiera trudnostrawne estry woskowe. Na zdjęciu: kostropak (Ruvettus pretiosus)Paulo de Oliveira / Biosphoto/Bios Photo/East NewsEast News

Czy ryby maślane można kupić w Polsce?

Zobacz również:

    Niebezpieczne substancje w rybie maślanej

    Zobacz również:

      Objawy zatrucia rybą maślaną

      1. Niestrawność: przechodzą przez układ pokarmowy w dużej mierze niezmienione, co może prowadzić do ich akumulacji w jelitach. To z kolei może powodować objawy takie jak biegunka, wymioty, nudności i bóle brzucha.
      2. Efekt przeczyszczający: woskowe estry działają jak środek przeczyszczający, ponieważ nie są wchłaniane przez jelita. To może prowadzić do gwałtownej biegunki, znanej jako “biegunka olejowa”.
      3. Brak wchłaniania składników odżywczych: ze względu na to, że estry woskowe nie są trawione, mogą również zaburzać wchłanianie innych składników odżywczych, prowadząc do niedoborów żywieniowych przy regularnym spożyciu.
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?