Polacy się nimi zajadają. Te owoce mogą być groźne dla zdrowia

Może to brzmieć jak oksymoron - niezdrowe owoce, ale tak jest. Z jednej strony są skarbnicą witamin, ale niektórych rodzajów lepiej się wystrzegać. Chodzi o uwielbiane przez Polaków owoce w puszce.

Owoce w puszkach to podstępny produkt, który zawiera bardzo dużo cukru
Owoce w puszkach to podstępny produkt, który zawiera bardzo dużo cukru123RF/PICSEL

W Polsce uwielbiamy owoce - chętnie je kupujemy, zajadamy się i dbamy by nie zabrało ich w naszym jadłospisie. Lubimy też je hodować. Od jabłek, przez truskawki, śliwki, morele po te nawet najbardziej zapomniane jak dereń.

Jak już wspominaliśmy, krzew ten powraca do popularności. Wszystko za sprawą jego owoców, które są uważane za jedne z najzdrowszych na świecie. Mają w sobie moc witamin. Gatunek ten można znaleźć jako dziko rosnącą roślinę, ale z powodzeniem da się ją też zasadzić w ogródku.

Skoro owoce to samo zdrowie, to dlaczego niektóre są szkodliwe dla serca?

Czy owoce w puszce są zdrowe? Wszystko zależy od jednego składnika

Jak podaje internetowe czasopismo naukowe PLOS One, na to czy owoce są zdrowe, czy nie wpływa jedna rzecz - stopień ich przetworzenia. Jak się okazuje, najgorsze są te, które możemy znaleźć w puszkach.

Przez lata były uważane za zdrową formę przechowywania. Uważaliśmy, że "zapuszkowane" owoce zachowają też enzymy, witaminy i minerały. Wszystko to prawda, jednak warto przyjrzeć się temu co konserwuje nasze przysmaki.

Jednym z najpopularniejszych owoców z puszki jest ananas123RF/PICSEL

Na ogół owoce w puszkach są wypełnione syropem glukozowo-fruktozowym. Powstaje on ze skrobi kukurydzianej lub pszennej, kryje się w produktach spożywczych też pod innymi nazwami jak wysokofruktozowy syrop kukurydziany – HFCS (ang. high fructose corn syrup), syrop wysokofruktozowy, syrop kukurydziany lub izoglukoza.

Poszczególne rodzaje syropów, w których składzie znajdują się glukoza i fruktoza, różnią się od siebie procentowym udziałem poszczególnych cukrów prostych. Jego nadmierne spożycie prowadzi do cukrzycy, nadwagi i otyłości, chorób serca, insulinooporności, zaburzeń lipidowych, nadciśnienia, zaburzeń ośrodka głodu i sytości, rozwoju dny moczanowe czy próchnicy, a także powstawania kamicy nerkowej.

Jakie owoce są najzdrowsze?

Które owoce wybierać? Odpowiedź jest prosta - te najmniej przetworzone. Najlepsze będą świeże lub mrożone. Najważniejsze jest ich regularne spożywanie i włączenie na stałe do diety, by była jak najbardziej zróżnicowana oraz zbilansowana.

Owszem, w owocach jest naturalna fruktoza, która spożywana w nadmiarze też może być szkodliwa. Jednak obecność błonnika świeżych owocach równoważy wchłanianie cukrów.

Warto jeść owoce sezonowe, ale co jeśli w środku zimy zechcemy zjeść, np. truskawki? Te możemy jeść mrożone, podobnie jak maliny. Poza tym aktualnie w supermarketach można znaleźć owoce z całego świata. I może to być świeży ananas, niekoniecznie w puszce.

Owoce i warzywa w folii znikną ze sklepów. UE zdecydowałaPolsat NewsPolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas