Warzywa i owoce w folii. Czy sklepy powinny zrezygnować z ich pakowania?
Oprac.: Katarzyna Nowak
Owoce i warzywa nie powinny być pakowane w folię - domaga się tego brytyjska organizacja działająca na rzecz środowiska. Wrap uważa, że pakowanie jarzyn przyczynia się do marnowania żywności i generuje niepotrzebnie tony plastikowych śmieci.
W sklepach często widujemy egzotyczne owoce i warzywa owinięte w folię, wrzucone w inne plastikowe opakowanie, czy leżące na styropianowej tacce.
Plastikowe opakowania zabezpieczają towary, które pokonują długą drogę, zanim trafią na stół, są stosowane także z powodów higienicznych i sanitarnych.
Ale według uznawanej za autorytet w dziedzinie ekologicznych rozwiązań brytyjskiej organizacji Wrap sklepy powinny mieć zakaz sprzedaży świeżych owoców i warzyw w plastikowych opakowaniach.
Warzywa i owoce w folii. Dobrze czy źle?
Organizacja, choć chciałaby wprowadzenia takiego zakazu w Wielkiej Brytanii, wskazuje, że trend pakowania jarzyn w plastik jest popularny w całej Europie, a Francja uchwaliła już prawo, które zakazuje pakowania wielu świeżych produktów w folię. W 2023 roku Parlament Europejski rozpoczął walkę z niepotrzebnymi opakowaniami w sklepach i wyraził zgodę na promocję opakowań wielokrotnego użytku w sklepach - również do pakowania owoców i warzyw.
Wrap apeluje do brytyjskiego rządu o wprowadzenie zakazu pakowania w supermarketach 21 wybranych warzyw i owoców. Chodzi między innymi o pomidorki koktajlowe, marchewki, czy awokado. Organizacja zwraca uwagę, że zakaz ma skutkować ograniczeniem generowania odpadów w brytyjskich domach, ale i ma przyczynić się do zmniejszenia marnotrawstwa żywności nawet o 100 tys. ton rocznie.
Mieszkańcy Wielkiej Brytanii według organizacji środowiskowej wyrzucają prawie 100 mld sztuk opakowań plastikowych rocznie. Wrap dodaje, że konsumenci nauczyli się kupować zapakowane produkty, ale powinni przyzwyczaić się do zmiany nawyków podczas zakupów.
Niepokojące jest to, że sprzedaż świeżych produktów luzem stanowiła w 2022 roku w Wielkiej Brytanii jedynie 20 proc. Dla porównania, w Europie kontynentalnej wskaźnik ten wynosił około 50 proc. Badania przeprowadzone w tym samym roku w Polsce wykazały, że 65 proc. Polaków jest za wprowadzaniem przepisu zakazującego sprzedaży owoców i warzyw w plastikowych opakowaniach.
Ilość ma znaczenie
Organizacja Wrap zauważa, że produkty pakowane w folię i inne opakowania z tworzyw sztucznych nie są do końca szkodliwe, ponieważ przyczyniły się choćby do zmniejszenia ilości odpadów w sklepach, porządku na liniach produkcyjnych i sklepowych półkach. Wadą tych opakowań jest zwiększenie ilości śmieci i wzrost marnowania żywności - około 30 proc. świeżych produktów trafiało do kosza, ponieważ wielkości opakowań zmuszały ludzi do kupowania zbyt dużych ilości.
Według Wrap sklepy powinny dać klientom możliwość ważenia produktów, ale wprowadzić realne zmiany w kwestii pakowania żywności.