Amerykanie jedzą coraz mniej mięsa. Europejczycy też

W Stanach Zjednoczonych zmniejsza się skala spożycia mięsa. Takie wnioski płyną z raportu dotyczącego spadku sprzedaży mięsa w trzecim co do ludności państwie na świecie. Roślinny trend powoli rozrasta się również w Europie.

Amerykanie jedzą coraz mniej mięsa - wynika z najnowszych raportów
Amerykanie jedzą coraz mniej mięsa - wynika z najnowszych raportów123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

W ciągu ostatnich dwóch lat w Stanach Zjednoczonych spadła ogólna sprzedaż mięsa. Analitycy mówią o 10 proc. spadku sprzedaży wieprzowiny i owoców morza, oraz 13 proc. spadku sprzedaży mięsa z indyka.

Amerykanie wolą wegańskie burgery?

Jak podaje portal Vegconomist, konsekwencje ciągłego spadku sprzedaży mięsa w USA są widoczne w przemyśle hodowli zwierząt. Tyson Foods, największy producent mięsa w USA, ogłosił zamknięcie 10 proc. zakładów ubojni. Smithfield Foods, będący największym dostawcą mięsa wieprzowego w kraju również zamyka niektóre zakłady.

Niektórzy eksperci z rynków spożywczych nazywają to zjawisko "długoterminowym zakłóceniem w branży mięsnej" i upatrują w nim szansy na zwiększenie sprzedaży białek roślinnych.

Frytki z batata i burger roślinny stały się bardzo popularne nie tylko w USA
Frytki z batata i burger roślinny stały się bardzo popularne nie tylko w USA123RF/PICSEL

W 2022 r. wzrosła sprzedaż żywności pochodzenia roślinnego (IRI Worldwide mówi o dwucyfrowym wzroście), a w tym gotowych posiłków, jak i samych produktów; serów wegańskich, napojów i śmietan roślinnych, deserów itd.

Europa też je mniej mięsa

Tendencja spożycia coraz mniejszych ilości mięsa ma być również widoczna w Europie, a zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i Niemczech, gdzie spożycie mięsa na mieszkańca jest na historycznie niskim poziomie - informuje Vegconomist. Całkiem nieźle w procesie rezygnacji z mięsa radzi sobie Austria - rynek produktów roślinnych jest tu najbardziej rozwinięty w Europie.

Eksperci rynkowi prognozują ponad dwukrotny wzrost inwestycji w mięso pochodzenia roślinnego w ciągu kolejnych 5 lat. Wybory konsumentów są dyktowane różnymi powodami: kwestiami zdrowotnymi, dobrem zwierząt hodowlanych, zanikiem bioróżnorodności, zanieczyszczeniem środowiska i pogłębiającym się kryzysem klimatu.

Ślad węglowy i jedzenie. Brytyjska restauracja chce poprawić sytuacjęAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas