Kucharze mówią, że ta ryba jest lepsza od dorsza. Polacy o niej zapomnieli
Wiosna i lato to wysyp wędkarzy. W tym okresie coraz częściej na naszych talerzach lądują różne ryby. Ta ryba jest zdrowsza i smaczniejsza od wielu innych. Lekkostrawna, o wyrazistym, ziołowym aromacie. Jeśli szukacie dobrej ryby na obiad, to warto postawić na trochę zapomnianego lipienia.

Lipień pospolity jest to gatunek słodkowodnej, zimnolubnej ryby łososiokształtnej. Ryba ta występuje na obszarze od zachodniej Walii, Francji i północnych Włoch aż do Morza Białego. Nie ma go w południowej Europie i Irlandii. W Polsce występuje przede wszystkim w rzekach na Pomorzu, w Karpatach i Sudetach. Lipień rzadko jest spotykany w jeziorach. Latem można go spotkać na kamienistych płyciznach, zimą zaś przenosi się do głębszych wód.
Jak wygląda lipień?
Ryba ta dorasta do ok. 30-40, maks do 60 cm. Rekordzista ważył 2,18 kg - był to lipień złowiony w rzece Steinfeld w Austrii. Zazwyczaj masa tej ryby nie jest większa niż 1 kg.
Lipień ma lekko spłaszczone ciało i małą głowę. Otwór gębowy jest niewielki, z drobnymi zębami. Łuski u tej ryby są duże i mocno osadzone w skórze. Młode lipienie są srebrzysto i jasnozielone z charakterystycznymi niebieskawymi plamami po bokach. Z wiekiem zmieniają kolor - grzbiet staje się szarozielony, mają zielonkawe boki oraz biały brzuch. Na bokach mają charakterystyczne podłużne ciemne smug, które odpowiadają poszczególnym rzędom łusek. Lipienie mają nieparzyste płetwy o bladofioletowym odcieniu. Płetwa grzbietowa jest długa, dość wysoka i jest ozdobiona kilkoma rzędami czerwonych oraz czarnych plamek. Cała ryba ma metaliczny połysk.

Smak tej ryby jest nie do podrobienia
Lipień, choć lekko zapomniany i wyparty przez popularne łososie, halibuty czy dorsze, uchodzi za rarytas. Często niesłusznie pomijany jest w polskiej kuchni. Tymczasem jego delikatne i zarazem soczyste mięso zaskakuje.
Lipień ma białe, delikatne mięso o bardzo wyjątkowym smaku. Jest delikatny, trochę słodkawy. Ta ryba definitywnie nie ma intensywnego tzw. "rybiego" zapachu. Poza tym lipień charakteryzuje się bardzo subtelnym, ziołowym aromatem, porównywany często do tymianku.
Czy lipień jest zdrową rybą?
Najzdrowszą rybą jest labraks - zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Mowa tu między innymi o dobrze przyswajalnym białku - w 100 g ryby znajdziemy go około 24 g (zgodnie ze źródłem USDA). Jednak lipień wypada na tym tle równie dobrze.
Jest to ryba dosyć chuda - 100 g mięsa to około 100-120 kcal. Lipień świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Poza tym ma w sobie mnóstwo fosforu, potasu i selenu, które wspierają kości, funkcje metaboliczne oraz układ krwionośny z sercem na czele. Lipień może nie w takiej ilości jak łosoś, ale dostarcza o wiele więcej niż większość ryb słodkowodnych kwasy tłuszczowe omega-3. Ryba ta ma wysokiej jakości białko, które jest łatwo przyswajalne.
Lipień jest to ryba zdrowa i bogata w składniki odżywcze, o naprawdę wyjątkowym smaku. Ponadto jest o wiele mniej narażona na zanieczyszczenia niż hodowlane ryby morskie.