Grzyb, którego często pomijamy. Co jest niezwykłego w koźlarzu babce?
Oprac.: Katarzyna Nowak
Ogromne korzyści zdrowotne płyną ze spożycia tego grzyba. Koźlarz babka występuje pospolicie pod brzozami, ale czy jest tak popularny wśród grzybiarzy jak borowik?
Koźlarz babka (Leccinum scabrum) to grzyb o szaro-brązowym kapeluszu rosnący na smukłym trzonie. Miąższ tego gatunku jest biały lub jasnoszary i nie zmienia barwy po przecięciu czy uszkodzeniu.
Kapelusz o średnicy do 15 cm można łatwo odróżnić od innych grzybów. Biały trzon pokryty jest szarymi łuseczkami - podobnie jak np. smaczna kania, z której można wyczarować kotleta. Trzon koźlarza babki nie jest zazwyczaj stosowany w kuchni, ale kapelusz skrywa wiele dobrych składników.
Koźlarz babka. Grzyb o niezwykłych właściwościach
Tego grzyba o prozdrowotnych właściwościach można zbierać co najmniej do końca października. Jest zatem szansa, że grzybiarzom uda się spotkać jeszcze w tym sezonie ten wybitny okaz, który jak się okazuje, ma niezwykłe właściwości prozdrowotne.
Koźlarz jest bogaty w białko, niacynę oraz witaminę D. Jest gatunkiem odpowiednim dla osób zmagających się z otyłością lub cukrzycą, bowiem jest niskokaloryczny i niskotłuszczowy. Skrywa w sobie witaminy B2 i B3.
Naukowcy z Politechniki Białostockiej uważają, że koźlarze posiadają wiele właściwości medycznych, a ich potencjał jest wciąż nieodkryty. Koźlarz potrafi oczyścić organizm z toksyn, a co więcej przeciwdziała degradacji mózgu.
Badacze przypominają, że każdy jadalny grzyb ma wiele prozdrowotnych związków. Najlepiej gotować grzyby niczym bulion, bo im dłuższe gotowanie, tym więcej zdrowych związków przeniknie do jedzenia.
Z koźlarzem babką spokrewnionych jest kilka innych gatunków koźlarzy - np. grabowy, białawy i bruzdkowany. Rozróżnienie poszczególnych może wcale nie być łatwe, ale spokojnie - wszystkie są jadalne, więc nie grozi nam zatrucie.