Czy dynia to owoc czy warzywo? Odpowiedź na to pytanie nieźle zaskakuje

Dynia szczyt popularności osiąga jesienią. Zawsze przed dniem Halloween roślina ta pełni funkcję atrakcyjnej ozdoby, która wprowadza wyjątkowy klimat do naszych domów i ogrodów. Poza tym liczne odmiany dyni w kuchni są po prostu wyjątkowo smacznym składnikiem sezonowych dań. Ile gatunków dyni występuje w Polsce i które z nich są najsmaczniejsze? Czy wszystkie odmiany dyni są jadalne? Zdradzamy, odpowiadając również na odwieczne pytanie: czy dynia to owoc czy warzywo?

Dynia jest owocem czy warzywem? Większość Polaków mylnie ocenia tę roślinę
Dynia jest owocem czy warzywem? Większość Polaków mylnie ocenia tę roślinę123RF/PICSEL
  • Dynię warto wykorzystywać nie tylko do halloweenowych dekoracji, ale przede wszystkim do smacznych potraw z dyni, które najlepiej smakują właśnie jesienią. 
  • Sezon na niskokaloryczne i zdrowe rośliny trwa od września do końca listopada i w tym czasie koniecznie powinniśmy spróbować przynajmniej kilku odmian dyni.
  • Niektóre rośliny są słodkie, inne bardziej wytrawne. Trudno wybrać jednoznacznie tę najsmaczniejszą,  jednak są wśród nich takie, które cieszą się szczególną popularnością. 

Dynia to owoc czy warzywo? To roślina pełna tajemnic

Czy dynia to warzywo? To pytanie od lat zadają sobie ludzie na całym świecie i choć wydawać by się mogło, że roślina zalicza się do warzyw, prawda jest zgoła inna. Z biologicznego punktu widzenia dynia jest bowiem owocem, a konkretnie... jagodą

Jeśli zaś chodzi o owoce dyni, to w zależności od jej odmiany, najczęściej mają one średnicę od kilku do kilkudziesięciu centymetrów. Poza nimi sporadycznie zdarzają się również metrowe (a nawet większe okazy) o kulistym albo gruszkowatym kształcie. W środku dyni znajduje się smaczny i zdrowy miąższ, a także pestki. 

Dynia jest cennym źródłem:

  • witaminy A, 
  • witaminy C,
  • witamin z grupy B, 
  • witaminy E, 
  • witaminy K,
  • mikroelementów, takich jak: wapń, potas, magnez, fosfor czy żelazo. 

Niezależnie od tego, czy uznajemy dynię za owoc czy warzywo, śmiało możemy sięgać po nią na diecie. W 100 gramach dyni znajduje się bowiem jedynie około 26 kalorii. Roślina ta przyspiesza również przemianę materii, przyczynia się do redukcji złego cholesterolu oraz pomaga w odtruciu organizmu.

Różne odmiany dyni jadalnej znajdziemy w sklepach warzywnych. Nie tylko te pomarańczowe 123RF/PICSEL

Ile istnieje odmian dyni i które są najsmaczniejsze?

Szacuje się, że gatunków dyni wyróżnia się co najmniej kilkadziesiąt i są to zarówno dynie typowo jadalne, jak i ozdobne. Najpopularniejszych odmian wyróżniamy pięć: dynię zwyczajną, dynię piżmową, dynię hokkaido, dynię niebieską oraz dynię makaronową. Oto, czym różnią się one od siebie:

  • dynia zwyczajna - zaliczana jest do najpopularniejszych jesiennych odmian dyni. Wyróżnia się pomarańczowym kolorem skórki i nieco sercowatym kształtem. W ogrodach jest spotykana mniej więcej do połowy listopada i często robi się z niej halloweenowe dekoracje.
  • dynia hokkaido - pomarańczowa dynia, której znakiem rozpoznawczym są jadalne pestki i wyjątkowo smaczny miąższ. Jest smaczna, dlatego często dodaje się ją do zup, makaronów, a nawet do słodkich ciast. 
  • dynia piżmowa - odmiana dyni charakteryzująca się bladym, żółtawym odcieniem i dość podłużnym "gruszkowatym" kształtem. Jej miękki miąższ często wykorzystuje się do przygotowywania musów i purre. 
  • dynia niebieska - jeden z większych gatunków. Z zewnątrz ma szaroniebieską skórkę, a jej wnętrze jest pomarańczowe. To ciekawa alternatywa dla dyni zwyczajnej, aby wykonać dekoracje na Halloween. 
  • dynia makaronowa - niekiedy bywa mylona z cukinią z uwagi na podłużny kształt i bladozielone zabarwienie. Ponoć najlepiej smakuje po upieczeniu i w tej też wersji zaleca się ją podawać. 

Czy wszystkie odmiany dyni są jadalne? Nie warto jeść ich na surowo

Zarówno dynie jadalne, ale też ozdobne są jadalne. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie odmiany dyni nadają się do spożycia na surowo, a smak dyni ozdobnych często pozostawia wiele do życzenia. 

W wielu przypadkach delektowanie się dynią przed obróbką, może również skończyć się poważnymi dolegliwościami żołądkowymi. W takiej postaci jednak zakosztować m.in. dyni piżmowej.  

Czy zielona dynia jest jadalna? Tak, choć niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy123RF/PICSEL

Czytaj również:

Zobacz także: 

Biogazownie w PolscePolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas