Holendrzy jedzą najwięcej zamienników mięsa w Europie

Łączna wartość europejskiego rynku produktów wegetariańskich wynosi 3,6 mld euro. W Holandii substytuty mięsa cieszą się największą popularnością.

article cover
123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Na potrzeby badań firma Nielsen w ciągu ostatnich trzech lat śledziła całkowitą sprzedaż supermarketów w 11 krajach europejskich. Łączna wartość europejskiego rynku produktów wegetariańskich na podstawie tego badania wynosi 3,6 mld euro.

W każdym z badanych krajów zmierzono także wzrost spożycia warzyw. Tutaj zanotowano wzrost aż o 49 proc. w całej Europie. Ze wszystkich badanych krajów Holendrzy wydają najwięcej pieniędzy na substytuty warzyw (około 17 euro na osobę), a także jedzą najwięcej zamienników mięsa - 870 gramów na osobę.

- Holenderskie marki, takie jak Vivera, już trzecia co do wielkości w Europie, i De Vegetarian Slager, rozwijają się na arenie międzynarodowej w błyskawicznym tempie. Nie bez powodu amerykańska firma Beyond Meat, międzynarodowy lider na tym rynku, wybrała Holandię jako bazę dla swojej europejskiej produkcji i dystrybucji - podkreśla Pablo Moleman, rzecznik ProVeg, organizacji, która zleciła badanie.

Holenderski dziennik "De Volkskrant" podaje, że według najnowszych danych substytuty mięsa mają udział w krajowym rynku na poziomie 4,9 proc. W przypadku substytutów nabiału ten udział jest nieco niższy i wynosi 4,5 proc. Konsumpcja mięsa w Holandii rosła w 2018 i 2019 r. Dane na 2020 r. nie są jeszcze znane.

Organizacja ProVeg, która zajmuje się promocją jedzenia produktów roślinnych i opowiada się za zmniejszeniem globalnego spożycia produktów pochodzenia mięsnego o połowę do 2040 r.

PAP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas