Tańsze i słodsze niż jagody. Polacy je pokochali, tylko 15 zł za kilogram
Przyzwyczailiśmy się, że lato to okres zajadania się najpierw truskawkami, potem jagodami, a od jakiegoś czasu także borówkami amerykańskimi. Ale na targowiskach można zauważyć nowy trend. Owoce są jak połączenie jagody i borówki, ale słodsze i... tańsze!

W skrócie
- Świdośliwa to roślina, której owoce coraz częściej pojawiają się na polskich targowiskach jako tańsza alternatywa dla borówek i jagód.
- Roślina jest odporna na mróz i choroby, łatwa w uprawie i atrakcyjna wizualnie.
- Owoce świdośliwy wyróżniają się słodyczą, są bogate w witaminy i mają szerokie zastosowanie kulinarne.
- Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu
Świdośliwa - bo o tej roślinie mowa - to krzewy lub niewielkie drzewka, które przypominają borówkę amerykańską. Są zdecydowanie większe niż np. krzaczki jagody. I to właśnie krzyżówkę tych dwóch owoców najbardziej przypomina świdośliwa.
Świdośliwa zamiast borówki lub jagody
Warto zaznaczyć, że na rynku dostępnych jest wiele odmian tej rośliny. Jedne dają owoce bardziej cierpkie, inne - słodkie. I to właśnie te drugie, np. świdośliwa Lamarcka, są najpopularniejsze w uprawie.
Krzewy owocują od lipca, dając soczyste, purpurowo-czerwone owoce o średnicy ok. 1 centymetra. Roślina jest stosunkowo łatwa w uprawie - rośnie na glebach o zróżnicowanej kwasowości i jest odporna na mróz. To sprawia, że z powodzeniem może być sadzona w całej Polsce.
Sadzonki poradzą sobie zarówno na stanowiskach nasłonecznionych, jak i półcienistych. Są odporne na choroby, choć zdarza się, że roślina może zostać zaatakowana przez mączniaka prawdziwego.

Zalety i wady świdośliwy
Dodatkową zaletą świdośliwy jest też estetyka. Niektórzy sadzą ją głównie ze względu na efektowne liście (jesienią stają się czerwone) i kwiaty (kwitnie na biało), choć owoce są niemniej wartościowe. Jest to także roślina miododajna, a więc sadząc ją w ogrodzie, zapraszamy do niego cenne zapylacze.
Jak donosi portal Pyszności, świdośliwę można coraz częściej dostrzec na polskich targowiskach. Kilogram jagód czy borówek potrafi obecnie kosztować nawet 50 zł, a tymczasem ten owoc można dostać już za 15 zł/kg.
Świdośliwa ma szereg zastosowań kulinarnych - po umyciu można ją jeść na surowo, jest bardzo smaczna i słodka. Dobrze nadaje się też do przetworów czy nalewek. To także prawdziwa bomba witaminowa: jest bogata w witaminę C, B2, potas, magnez i wapń.