Żywność ekologiczna jest coraz popularniejsza. Ale w Polsce niewielu chce ją produkować

Zrównoważone rolnictwo i żywność ekologiczna mają na świecie coraz więcej zwolenników. Niestety w Polsce rolnicy nadal niechętnie stawiają na uprawy produktów bio
Zrównoważone rolnictwo i żywność ekologiczna mają na świecie coraz więcej zwolenników. Niestety w Polsce rolnicy nadal niechętnie stawiają na uprawy produktów bioUnsplash.comUnsplash

Zobacz również:

    Wartość rynku żywności ekologicznej w Unii Europejskiej szacowana jest na niemal 40 mld euro. UE chce, aby produkty bio do 2030 r. stanowiły 25 proc. wszystkich upraw
    Wartość rynku żywności ekologicznej w Unii Europejskiej szacowana jest na niemal 40 mld euro. UE chce, aby produkty bio do 2030 r. stanowiły 25 proc. wszystkich uprawUnsplash.comUnsplash

    Kiedy żywność można nazwać ekologiczną?

    • odpowiedzialnie wykorzystuje energię i zasoby naturalne,
    • utrzymuje różnorodność biologiczną,
    • zachowuje regionalną równowagę ekologiczną,
    • poprawia żyzność gleby,
    • utrzymuje jakość wody.
    Najczęściej hodowane produkty ekologiczne w Unii to uprawy na gruntach ornych - zboża, warzywa, zielonka i uprawy przemysłowe
    Najczęściej hodowane produkty ekologiczne w Unii to uprawy na gruntach ornych - zboża, warzywa, zielonka i uprawy przemysłoweUnsplash.comUnsplash

    Żywność ekologiczna i Europejski Zielony Ład

    Zobacz również:

    Rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej - infografika
    Rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej - infografikaSerwis Audiowizualny Komisji Europejskiej

    Ekologiczne rolnictwo? Nie w Polsce

    Rolnictwo ekologiczne zakłada m.in. dbanie o dobrostan zwierząt hodowlanych
    Rolnictwo ekologiczne zakłada m.in. dbanie o dobrostan zwierząt hodowlanych Unsplash.comUnsplash
    Szwajcaria chce zakazać używania pestycydów w rolnictwie. Gorąca debata przed referendumAFPAFP