Ardanowski: ekologiczne rolnictwo szansą dla Polski

​Rolnictwo ekologiczne może być polską szansą, nasz kraj ma dobre warunki do jego rozwoju, ale trzeba przemyśleć całą politykę wsparcia dla rolnictwa ekologicznego - oświadczył po posiedzeniu Prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa jej szef Jan Krzysztof Ardanowski.

Przewodniczący Rady Jan Krzysztof Ardanowski przed spotkaniem Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich.
Przewodniczący Rady Jan Krzysztof Ardanowski przed spotkaniem Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich.Radek PietruszkaPAP
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Prezydencka Rada ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich zajęła się we wtorek perspektywami rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Przewodniczący Rady zapowiadał we wcześniejszej rozmowie z PAP, że przygotowane zostaną rekomendacje dla rządu, co robić, by rolnictwo ekologiczne uczynić dochodowym.

- Rolnictwo ekologiczne może być polską szansą. Polska ma dobre warunki do rozwoju rolnictwa ekologicznego, stosunkowo dużo jeszcze zatrudnionych ludzi w tym rolnictwie, mniejsze gospodarstwa, czasami z nadwyżkami siły roboczej w rolnictwie ekologicznym szczególnie potrzebnej. Ale trzeba przemyśleć całą politykę wsparcia dla rolnictwa ekologicznego, byśmy nie trwonili środków publicznych na fikcję, na gospodarstwa, które nie dają żadnej produkcji. Byśmy wspierali tych rolników, którzy - produkując - dostarczają na rynek produkty poszukiwane przez konsumentów - mówił Ardanowski po posiedzeniu Rady.

Zapowiedział, że wnioski z wtorkowej dyskusji w najbliższych dniach zostaną sformułowane na piśmie i przekazane do resortu rolnictwa oraz do wiadomości premiera Mateusza Morawieckiego.

Pytany o najważniejsze rekomendacje, które Rada przedstawi rządowi wskazywał m.in., że wsparcie musi być kierowane do gospodarstw zajmujących się produkcją ekologiczną "na etapie przestawiania i później, ale również przetwórstwa rolno-spożywczego, produktów pochodzenia ekologicznego".

- Konsumenci oczekują nie tylko surowych warzyw i owoców, ale również półproduktów i produktów finalnych. Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, wiele gospodyń już nie poświęca tyle czasu na przygotowywanie posiłków. Cała gama produktów, które są w żywności konwencjonalnej, musi również dotyczyć żywności ekologicznej - stwierdził Ardanowski.

Dodał, że należy też m.in. "wyeliminować bariery administracyjne, przeregulowanie" i zmniejszyć obciążenia biurokratyczne, na co - jak zaznaczył - zwracali uwagę wszyscy uczestnicy dyskusji.

PAP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas