​Bartosik: Rozwój rolnictwa ekologicznego jest zapisany w Polskim Ładzie

Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi chce wesprzeć uprawy ekologiczne. W tym celu przygotowało plan rozwoju, który zapisało w Polskim Ładzie.

article cover
123RF/PICSEL

Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ryszard Bartosik odpowiadał na pytanie posłanki Barbary Dziuk (PiS) o to, jak stymulowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi będzie rozwój rolnictwa ekologicznego. Wiceminister mówił, że te rozwiązania będą w "programie Polski Ład, gdzie mówimy o uwolnieniu rolniczego handlu detalicznego" - powiedział.

Zdaniem wiceszefa resortu rolnictwa i rozwoju wsi cały czas prowadzi aktywną politykę wspierającą rozwój małych i średnich gospodarstw rolnych prowadzących produkcję ekologiczną.

- Wprowadzamy liczne ułatwienia dla rolników prowadzących produkcję na małą i średnią skalę. Ponadto, prace w zakresie uproszeń i ułatwień są i będą kontynuowane w oparciu o wniosek m.in. organizacji działających na rzecz rolnictwa - tłumaczył Bartosik.

Wiceminister poinformował, że obecnie trwają prace nad ułatwieniami dla rolników, którzy prowadzą handel detaliczny. Planowane jest przede wszystkim umożliwienie sprzedaży produktów do sklepów spożywczych. Według Bartosika sprzedaż żywności konsumentom bezpośrednio jest już aktualnie możliwa.

W ramach Polskiego Ładu planuje się zniesienie maksymalnych limitów dla zbytu żywności konsumentom fiskalnym. Mają one dotyczyć dostaw w ramach rolniczego handlu detalicznego do sklepów, stołówek czy restauracji. Bartosik zapowiedział też podwyższenie kwoty przychodów ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych z 40 tys. zł do 100 tys. zł.

- W ramach komponentu A KPO "Odporność i konkurencyjność gospodarki" przewidziano wsparcie w kwocie 1 mld 267 mln euro - poinformował Bartosik i dodał, że do rolnicy otrzymają także środki z obecnej oraz przyszłej perspektywy budżetowej UE.

Posłanka Barbara Bartuś z Prawa i Sprawiedliwości zapytała wiceministra, jak resort chce zwiększyć rodzime przetwórstwo ekologiczne. Bartoś odpowiedział, że ministerstwo opracowało ramowy plan działań dla żywności i rolnictwa ekologicznego na lata 2021-2027.

Plan ma opierać się m.in. na badaniach naukowych czy rozwoju metod produkcji ekologicznej i promocji gospodarstw ekologicznych.

- Chcemy jednak przede wszystkim skorzystać ze środków, które w ramach KPO zostaną przeznaczone na przetwórstwo - zadeklarował. Wyjaśnił też, że przetwórstwo ma być "blisko producenta, aby skracać drogę dostawy płodów rolnych do zakładów przetwórczych".

Z tych środków będą mogli skorzystać także rolnicy i przedsiębiorcy, którzy będą mogli tworzyć zakłady przetwórcze na terenie gmin i powiatów.

Producenci będą mogli także dostarczać szkołom żywność w ramach dożywiania dzieci.

Unijne rekomendacje zakładają osiągnięcie poziomu 20 proc. produkcji ekologicznej. Niedługo w Polsce ten poziom ma wynieść 10-12 proc. Zdaniem wiceministra, środki europejskie i Polski Ład powinny pomóc osiągnąć ten cel. 

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas