Ta zapomniana roślina to skarbnica zdrowia. Jej zbiór przypada na listopad
Oprac.: Natalia Charkiewicz
Kwitnie na biało i w wielu częściach ma właściwości medyczne: w korze, liściach, kwiatach oraz owocach. Jest od dawien dawna doceniana w medycynie. Uznawana jest za pramatkę śliwy. To tarnina, krzew, który obradza w owoce podobne do śliwek.
Śliwa tarnina, inaczej tarnina lub tarka (Prunus spinosa) to gatunek krzewu z rodziny różowatych, występujący w prawie całej Europie, w zachodniej Azji i północnej Afryce. W Polsce jest gatunkiem pospolity na niżu i niższych położeniach górskich. Jest bardzo zmienny i tworzy mieszańce z innymi śliwami.
Tarnina jest rośliną miododajną. Dostarcza też twardego drewna, który zwłaszcza dawniej miał wielorakie zastosowania. Tworzy gęste, cierniste zarośla zwane czyżniami, które są ostoją dla wielu gatunków zwierząt.
Zobacz również:
Tarnina to zapomniana skarbnica witamin
Tarnina wykorzystywana jest od dawna w medycynie. znalazła zastosowanie jako lek stosowany m.in. w dolegliwościach układu moczowego, żołądka a także jako środek przeczyszczający lub na biegunkę.
Owoce tarniny są niezwykle bogate w witaminę C (20 mg w 100 g), beta karoten oraz witaminy z grupy B. Mają też dużo wapnia, potasu i magnezu. Zawierają też pektyny, cukry, fitosterol, kwasy organiczne i garbniki. Z kolei kwiaty tarniny, działają moczopędnie i rozwalniająco, posiadają oprócz flawonoidów, pektyn, garbników oraz cukrów też sole mineralne (głównie potas).
Ciemnogranatowe owoce śliwy tarniny mają niebieskawy nalot i są bardzo kwaśne. Nie nadają się do jedzenia na surowo. Najlepiej zbierać je w okresie jesiennym, tj. w październiku i listopadzie, mają wtedy najbogatszy skład. Trzeba pamiętać, że pestki owoców tarniny są trujące - występuje w nich cyjanowodór. Połknięcie bez rozgryzania nie zagraża zdrowiu i życiu.
To nie jest taka zwykła śliwka
Wiele z owoców zostało wypartych z rynku, przez co są zapomniane. Całkowicie niesłusznie - dużo z nich ma wręcz cudowne właściwości.
Do takich owoców należy owoc przypominający omszone jabłka. W czasach PRL-u Polacy z chęcią je jedli. To nieszpułka - niepozorny owoc, który poprawia odporność, zapobiega chorobom serca i wspomaga pracę mózgu. Bardzo korzystnie wpływa także na pamięć. Ten drobny owoc posiada wiele składników odżywczych. Nieszpułka jest przede wszystkim bogata w witaminę C, witaminy z grupy B i witaminę A. Poza tym znajdziemy w niej ogrom minerałów. Nieszpułka zawiera potas, magnez, wapń, fosfor czy żelazo.
Ten, niegdyś popularny w Polsce, owoc jest polecany na wiele schorzeń. Dobrze działa na układ nerwowy, za co odpowiadają witaminy z grupy B. Poleca się go osobom o obniżonej odporności, a to za sprawą witaminy C. Na wzrok pomaga zaś witamina A, którą również znajdziemy w nieszpułce. Poza tym jest też dobra na jelita, metabolizm i skórę.