Mięta

Poniedziałek, 22 stycznia 2024 (10:42) Aktualizacja Środa, 12 czerwca 2024 (15:57)
Mięta (Mentha) to rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych, obejmujący około 25 gatunków, znanych ze swojego charakterystycznego, orzeźwiającego zapachu i smaku. Mięta jest powszechnie uprawiana i używana na całym świecie w kulinariach, medycynie i kosmetyce.
Mięta Rośliny i zwierzęta - najważniejsze informacje
Mięta. /EastNews /INTERIA.PL

Mięta - najważniejsze informacje

  • Rodzaj:

    mięta

  • Rodzina:

    jasnotowate

  • Rząd:

    jasnotowce

  • Gromada:

    rośliny naczyniowe

  • Królestwo:

    rośliny

Zasięg geograficzny mięty obejmuje wszystkie kontynenty (z wyjątkiem Antarktydy). Największe zróżnicowanie roślin z tego rodzaju obserwuje się w Europie, Azji i Afryce. Kilka gatunków występuje również w Ameryce Północnej i Australii. Niektóre zostały też introdukowane w Ameryce Południowej. 

W Polsce rośnie ok. 9 gatunków mięty. Preferują one stanowiska słoneczne i podłoże średnio żyzne, najlepiej wilgotne, zasadowe i piaszczysto-gliniaste.

Jak wygląda mięta? 

Do rodzaju mięta należą byliny rosnące do wysokości ok. 150 cm. Mają płożące kłącza. Cechują się intensywnym zapachem. 
  • Liście mięty: całobrzegie, karbowane lub ząbkowane, pojedyncze, jajowate lub eliptyczne. Z węzła wyrastają okółki dwulistne, tworząc ulistnienie naprzeciwległe.
  • Kwiaty mięty: drobne, zgromadzone w okółkach zebranych w górnej części pędu. Są rozdzielone wydłużonymi międzywęźlami lub ściśnięte bardzo gęsto (do tego stopnia, że kwiatostan może mieć kształt kłosa. Kielich jest zrosłodziałkowy. Ma od 4 do 5 ząbków na szczycie i od 10 do 13 wiązek przewodzących. Korona ma kolor różowy, biały lub fioletowy. 4 pręciki w dwóch parach wystają z rurki korony. Zalążnia jest dwukomorowa, zbudowana z dwóch owocolistków, w każdej komorze ma dwa zalążki. 
  • Owoce mięty: czterodzielne rozłupnie, rozpadają się na 4 pojedyncze słupki. 

Popularne odmiany mięty

Mięta obejmuje 10-26 gatunków. Tak duża rozbieżność wynika z niejasności w zakresie kwalifikowania mieszańców taksonomicznych do tego rodzaju. Do najpopularniejszych gatunków należą:
  • mięta długolistna — to wieloletnia roślina rosnąca w Europie, Azji, Afryce i Ameryce Północnej. Występuje na lekko zacienionych stanowiskach, często na łąkach i w zaroślach. Osiąga wysokość do 120 cm. Preferuje żyzną glebę. Kwitnie od lipca do sierpnia. Stanowi cenne źródło mentolu;
  • mięta pieprzowa — to wieloletnia roślina powstała z połączenia mięty zielonej z miętą nawodnioną. Do często uprawianych odmian należy Agnes (cechuje się intensywnym zapachem), Mitcham (ma czerwone łodygi i mocny aromat), Variegata (wyróżnia się plamkowanymi na żółto liśćmi);
  • mięta zielona — to bylina występująca w Europie Południowej. Rośnie na obszarach ruderalnych i przy drogach. Osiąga wysokość od 40 do 120 cm. Popularną odmianą jest Crispa cechująca się kędzierzawymi liśćmi. 

Na co jest mięta? Ciekawostki 

  • Podczas tworzenia łacińskiej nazwy „mentha” inspirowano się imieniem nimfy Mente — bohaterki mitologii greckiej, którą Persefona przemieniła w miętę.
  • Gatunki z rodzaju mięta łatwo się krzyżują, co pozwala tworzyć nowe odmiany o ciekawych walorach smakowo-zapachowych. Popularna obecnie mięta pieprzowa powstała w połowie XVII wieku na terenie Anglii na skutek połączenia 2 innych gatunków z rodzaju mięta. 
  • Mięta imbirowa Ginger ma jasnozielone, czasem lekko żółte liście. Jej zapach przypomina połączenie imbiru i mięty. Cechuje się ostrym, gryzącym smakiem. 
  • Mięta jest od wielu lat stosowana jako tradycyjny środek leczniczy. 
  • Napar z mięty zaleca się spożywać przy zaburzeniach działania układu pokarmowego, niestrawności i wzdęciach. Mogą po nią sięgnąć również osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego. 
  • Olejek eteryczny i wyciąg z mięty pieprzowej stosuje się w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym ze względu szczególne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, grzybobójcze, przeciwbólowe i przeciwutleniające.
  • Olejek z mięty pieprzowej jest częstym składnikiem produktów przeznaczonych do pielęgnacji jamy ustnej, np. past do zębów czy płynów do płukania ust. 
  • Suszona mięta zielona jest wykorzystywana we Francji i we Włoszech jako przyprawa do ziemniaków, deserów i drinków.


Mięta - Wiadomości

Mięta - Wideo

  • Nalewki ziołowe prosto z ogrodu

    Wtorek, 2 sierpnia 2022 (15:00)
    Minimum 3 litry płynów dziennie – tyle powinniśmy pić w czasie upałów. Warto sobie urozmaicić menu. Wtedy przydaje się zielnik oraz ziołowe i kwiatowe nalewki.