Po czym poznać, że truskawki były pryskane? Jeden prosty trik
Sezon na truskawki w pełni, kuszą wyglądem i smakiem. Jednak przed zjedzeniem ich warto najpierw sprawdzić, czy były opryskane chemikaliami i dobrze je wyczyścić. Jest łatwy sposób, by dowiedzieć się czy nasze truskawki były pokryte pestycydami.

W skrócie
- Sezon na truskawki w pełni, ale przed zjedzeniem warto sprawdzić, czy owoce nie były opryskane chemikaliami.
- Prosty domowy sposób na usunięcie pestycydów z truskawek to kąpiel w roztworze wody i sody oczyszczonej.
- Truskawki oraz inne owoce o cienkiej skórce, jak jabłka czy maliny, mają największe ryzyko zawartości pestycydów.
- Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu
Truskawki są jednymi z najbardziej wyczekiwanych i popularnych owoców sezonowych. Oprócz tego, że są smaczne, to są naturalnym źródłem witaminy C, wspierają odporność i mają działanie przeciwzapalne.
Jednak zanim zjemy truskawki, warto je oczyścić i upewnić się, że zmyliśmy z nich środki ochrony roślin, którymi owoce mogły zostać wcześniej spryskane.
Zobacz również:
Domowy sposób na sprawdzenie, czy truskawki były pryskane
Jeśli chcemy w naturalny i prosty sposób pozbyć się pestycydów z truskawek, należy zrobić domowej roboty roztwór składający się wody i sody oczyszczonej. Jest to tani i szybki trik na wyczyszczenie owoców. Soda ma właściwości alkaliczne, które pomagają w pozbyciu się brudu oraz neutralizacji pestycydów.
Przygotowanie mikstury jest proste - na 1 l wody przypada 1-2 łyżeczki sody. Należy wymieszać ją do rozpuszczenia w wodzie, odczekać 10 min i możemy już myć nasze owoce w tym roztworze.
Potem należy wypłukać je pod zimną wodą i wytrzeć do sucha. Po takiej kąpieli trzeba przyjrzeć się wodzie z roztworem. Jeśli jest mętna i matowa, można podejrzewać, że truskawki zostały potraktowane pestycydami.

Które owoce mają najwięcej pestycydów?
Rok rocznie różne organizacje, np. takie jak amerykańska Environmental Working Group (EWG), publikują raporty dotyczące zawartości pestycydów w żywności. Według nich owoce, które mają wysoką zawartością pestycydów to te o cienkiej skórce lub też takie, które są podatne na ataki szkodników oraz wymagają intensywnej ochrony.
Wedle tych raportów można wyróżnić owoce, które najbardziej zanieczyszczone pestycydami. Są to jabłka, truskawki, maliny, gruszki, cytrusy, winogrona, borówki czy brzoskwinie. Głównie chodzi o nierówną skórkę, w której wgłębieniach zalegają pestycydy i inne chemikalia stosowane przez rolników oraz sadowników.