Świat wysycha. Słodka woda ucieka z kontynentów i podnosi poziom mórz

Rolnictwo jest jednym z głównych konsumentów wody z warstw wodonośnych
Rolnictwo jest jednym z głównych konsumentów wody z warstw wodonośnych123RF/PICSEL

W skrócie

  • Ziemia traci biliony ton słodkiej wody rocznie, głównie przez eksploatację wód gruntowych i zmiany klimatu.
  • Rozrastają się globalne obszary wysychania, a szczególnie szybka utrata wody dotyczy regionów, gdzie dominuje działalność człowieka.
  • Ubytek wód lądowych prowadzi do wzrostu poziomu oceanów, kryzysów wodnych i coraz poważniejszych zagrożeń dla ludzi oraz środowiska.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

Zobacz również:

    Gdzie wysycha najszybciej

    • w Dolinie Kalifornijskiej i południowych stanach USA TWS maleje o 0,85 cm rocznie,
    • w Meksyku i Ameryce Środkowej o 0,66 cm/rok,
    • w dorzeczu Indusu o 1,23 cm/rok,
    • w systemie wodonośnym Sahary o 0,45 cm/rok,
    • a w północnych Chinach o 0,82 cm/rok.
    Wody gruntowe to „konto oszczędnościowe” cywilizacji
    Wody gruntowe to „konto oszczędnościowe” cywilizacjiCarlos CostaAFP

    Woda, która nie wróci

    Ekstremalne upały i susza związane z El Niño mogą podbić inflację
    Zły stan gleby pogłębia efekty suszyAFP

    Od lądów do oceanów

    Problem dotyka miliardów

    Zobacz również:

    Coraz mniej nadziei na odwrócenie trendu

    Woda jako nowa waluta geopolityki

    Co zamiast pływania w Bałtyku? Można spróbować kąpieli leśnychCzysta PolskaPolsat News