Jak przycinać bukszpan i kiedy to robić? Trzy sposoby na wiosenne cięcie

To już czas na pielęgnację bukszpanu.
To już czas na pielęgnację bukszpanu.123RF/PICSEL

Czy cięty bukszpan odrośnie?

Zobacz również:

    Kiedy strzyc bukszpan?

    • Jednokrotne strzyżenie bukszpanu. Przeprowadza się je w momencie, gdy rośliny osiągnęły planowaną wielkość czy kształt. Najlepszym terminem cięcia bukszpanu jest w tym wypadku koniec czerwca. Pędy rozwijające się w późniejszej części roku są dosyć słabe i drewnieją przed zbliżającą się zimą. Dlatego nie powinny powodować zmiany kształtu uformowanej wcześniej bryły bukszpanu.
    • Dwukrotne strzyżenie bukszpanu. Taki wariant jest uznawany za najkorzystniejszy. Pierwszy termin cięcia bukszpanu wypada wtedy w marcu bądź kwietniu, jeszcze przed rozpoczęciem okresu wegetacyjnego. Ma na celu nadanie roślinom oczekiwanej formy i pobudzenie ich do silniejszego rozrostu. Kolejne strzyżenie warto przeprowadzić pod koniec czerwca.
    • Strzyżenie trzykrotne bukszpanu. W tym wypadku, oprócz pobudzającego strzyżenia wiosennego na przełomie marca i kwietnia oraz letniego — pod koniec czerwca, dodaje się jeszcze cięcie sierpniowe. Ten ostatni zabieg pozwala na dokładne wymodelowanie figury i usunięcie pojedynczych pędów wyrastających poza oczekiwaną bryłę.
    Bukszpan można ciąć raz, dwa albo trzy razy w roku.
    Bukszpan można ciąć raz, dwa albo trzy razy w roku.123RF/PICSEL

    Zobacz również:

    Jak obciąć bukszpan?

    • ostry sekator — sprawdzi się do obcinania mniejszych gałęzi i podcinania zielonych lub suchych pędów;
    • nożyce z obustronnie tnącymi ostrzami — nadają się do tworzenia bardziej skomplikowanych i precyzyjnych form;
    • nożyce szpalerowe — idealnie spisują się podczas cięcia bukszpanu.
    Wielka Brytania: Drewniane meble z recyklinguDeutsche WelleDeutsche Welle